Myndigheter försöker lista ut orsaken till broraset i Dalarna

Tolv byggarbetare skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika i Dalarna på torsdagen.

FNB–TT
14.07.2017 11:45 UPPDATERAD 14.07.2017 17:08
Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka och i dag ska Arbetsmiljöverket och Trafikverket göra en översyn av olycksplatsen.
– Först och främst tänker man ju på människorna som drabbats och deras anhöriga, säger Christer Persson, ombudsman på Byggnads, med ansvar för Dalarna.
Han säger att han inte kan minnas någon lika stor olycka tidigare i regionen.
De flesta, kanske alla, var anställda hos en polsk underentreprenör som är ett stort företag till Skanska. Enligt företagets hemsida har många av deras medarbetare stor erfarenhet av liknande byggen, särskilt broar. Företaget har verksamhet i, förutom Polen, Sverige, Norge och Island och är på väg in i Finland.
– Man kan ställa sig frågan om att Skanska, när man vinner upphandlingen, väljer att sälja bort jobbet, säger Persson och antyder att det kanske blev billigare för Skanska att göra så.

Inte spekulera

Persson säger att han inte vill spekulera om orsaker till olyckan eller brister som kan ha bidragit till det som skett. Han konstaterar att trycket är hårt i byggbranschen nu men har inga belägg för att stress skulle vara en faktor bakom olyckor.
Larmet om olyckan vid bygget av den nya Kajbron kom strax efter klockan 14 i går och en stor räddningsinsats drog i gång. Under gjutningen av brobanan över järnvägen var det något som gick fel. Formen med betongen rasade ner på spåren när ställningen som den vilade på vek sig.
Tolv personer skadades och fördes till sjukhus. Enligt landstinget i Dalarna var sex av dem allvarligt skadade. Det handlar om krosskador, klämskador och trauma. Ingen av de drabbade har livshotande skador.

Avvaktar rapport

Polisen bevakar nu olycksplatsen som är avspärrad.
– Vi väntar på att Arbetsmiljöverket ska komma och göra sin inspektion. Deras rapport avgör hur vi sedan går vidare. Framkommer det sådana brister att det är fråga om brott kommer vi in i bilden men om det är en ren olyckshändelse är det inget mer för oss att göra, säger Stefan Wickberg, pressinformatör hos polisen Region Bergslagen.
Aftonbladet har talat med det polska betongföretagets platschef, Lukasz, som säger att det måste ha varit något fel på byggnadsställningen som höll uppe formen som man gjuter betong i.
– Kollar man på byggnadsställningen så höll den helt enkelt inte emot betongen. Vi hade hällt i 75 procent av all betong, vilket innebär att det inte handlade om några jättestora mängder, säger Lukasz till Aftonbladet.
Han berättar också att byggnadsarbetare föll rakt ner i betongen när ställningen rasade.
– Alla hamnade under betongen och vi hade stora problem med att dra upp alla våra arbetare ur betongen för de sjönk ner i den och några kantbalkar höll dem uppe. Det var en galen situation.

ANDRA LÄSER