Ombytta roller mellan rivalerna?

Manchester United är på uppgång medan rivalerna Liverpool har famlat efter sitt forna jag. Söndagens toppmöte pekar ut riktningen vartåt det barkar för rivalerna.

Jurgen Klopp har inte haft mycket att glädjas åt den här säsongen.
KrönikaJonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
05.03.2023 12:32 UPPDATERAD 05.03.2023 12:35
Efter en väldigt tung säsong har Jurgen Klopps Liverpool börjat hitta tillbaka till någon form av nivå i ligaspelet. Tio poäng av tolv möjliga på de senaste fyra matcherna har det blivit och The Reds är plötsligt med i kampen om den fjärde Champions League-platsen.
Men det är också det enda som återstår att kämpa om för Liverpool den här säsongen. Klubben som förra året hade en fullt realistisk chans att vinna kvadrupeln (Premier League, Champions League, FA cupen och Ligacupen) kollapsade fullständigt i andra halvlek mot Real Madrid förra veckan. Det finns inget som talar för att Liverpool ska kunna vända ett tremålsunderläge på Santiago Bernabéu.
Ligacupen åkte man ur med buller och bång och FA cupen likaså. Avståndet till Arsenal och Manchester City i ligatoppen har växt sig alltför stort för länge sedan, men upp till Tottenham på fjärde plats är det ”bara” sex poäng.

Att kämpa för en fjärdeplats
är knappast något som spelare som Virgil van Dijk, Mohamed Salah och Fabinho hurrar över. Samtidigt är det otroligt viktigt för Liverpool att nå Champions League, både med tanke på det sportsliga och det ekonomiska.
På söndag kan man ta ett första steg i rätt riktning då ärkerivalen Manchester United gästar Anfield. Ett Manchester United som har något bra på gång för första gången sedan Sir Alex Ferguson lämnade klubben.
Det är kanske aningen för tidigt att säga att det är ombytta roller mellan Englands två största genom tiderna. Men om Liverpool alltmer känns som ett tröttkört gäng som helst skulle lyssna på någon annan röst en Jurgen Klopps i omklädningsrummet, så känns Man United som ett lag som vädrar morgonluft under Erik ten Hag. En titel är redan bärgad till Manchester och det finns bud på fler.
Att ett maktskifte är i görningen gör söndagens batalj på Anfield än mer intressant. Liverpool har dragits med skador genom hela säsongen, men nu är en del viktiga kuggar tillbaka.

Mittfältet har varit Liverpools
största problem denna säsong. Fabinho, Jordan Henderson och James Milner har blivit äldre och långsammare. Att Klopp litat så mycket på 18-åringen Stefan Bajcetic, säger något om vilken nivå Liverpools ordinarie mittfält har nått upp till den här säsongen.
Casemiro har varit briljant för Man United och känslan är att Liverpool behöver göra något annorlunda för att inte förlora mittfältskampen, och därmed också matchen.
Manchester United ses fortfarande som en outsider i titelracet (man har elva poäng upp till Arsenal med en match mindre spelad). Vinner de på söndag så är de kanske mer än en outsider, samtidigt som de hänger av sig Liverpool i tabellen. Om Liverpool kniper segern kan det kickstarta deras säsong på allvar, om än lite väl sent.

ANDRA LÄSER