Det här är Andrew Tate

Han har kallats allt från mansrättsaktivist till provokatör – och misstänks för människohandel och våldtäkt. Nu senast hamnade han i bråk med Greta Thunberg. Det här är influeraren Andrew Tate.

30.12.2022 11:23 UPPDATERAD 30.12.2022 18:59
För många är han ett okänt namn som först dök upp i samband med det uppmärksammade Twitterbråket med Greta Thunberg för några dagar sedan, då den svenska klimataktivisten snoppade av Andrew Tate när han skröt om alla sina bilar och hur mycket avgaser de släpper ut.
Men för andra är 35-åringen från England en välkänd profil som ständigt dyker upp i videor, främst på Tiktok och Youtube, ofta med kvinnofientliga åsikter, vilka har gjort honom till en förmögen man.

”Skadar kvinnor”

De stora sociala medier-plattformarna har upprepade gånger kritiserats av bland annat kvinnorättsorganisationer för att de inte tar bort Andrew Tates videor utan tvärtom genom sina algoritmer styr hans allra mest kontroversiella videor till unga män, som riskerar att bli radikaliserade.
– När barn får se sådant material i unga år kan det skapa värderingar som kan skada kvinnor och flickor i skolan och på nätet, säger Hannah Ruschen, talesperson för den brittiska barnrättsorganisationen NSPCC, till tidningen The Observer.
Andrew Tate utmålar sig själv som ett slags självhjälpsguru för unga män, men har kritiserats för våldsbejakande uttalanden om kvinnor som ska "veta sin plats och lyda sin man". Han har också gett sitt stöd till konspirationsteoretiker, vit makt-profiler, Donald Trump och brexitförespråkaren Nigel Farage.

Mot metoo

Enligt The Observer, som har granskat Andrew Tates verksamhet, driver han ett slags kursverksamhet på nätet, kallad Hustlers University, med enligt egen utsago runt 170 000 "elever" som betalat runt 500 kronor i månaden för att lära sig bli rika.
Andrew Tate fick sitt mediala genombrott genom att medverka i brittiska "Big brother" 2016. Han blev utslängd ur programmet efter att misshandlat en kvinnlig deltagare. Ett år senare tog han ställning mot metoo-debatten. En lång rad kontroversiella uttalanden följde.
Men kritiken mot Tate ledde bara till att han fick fler nya följare, främst bland unga marginaliserade män som anammar hans budskap på nätet och skickar det vidare.
Efter att öppet ha pratat om att han misshandlat flera kvinnor lämnade Andrew Tate och hans bror Tristan Storbritannien sedan polisen inlett en förundersökning mot honom. I flera år tillbaka har bröderna Tate bott i Rumänien, men även där han polisen jagat dem.
Gripandet i torsdags kom efter misstankar om människohandel och våldtäkt. Redan i april gjorde polisen en husrannsakan i Tates hem, men då släpptes bröderna.

ANDRA LÄSER