Sinisa Mihajlovic död: ”Tragiskt”

Sinisa Mihajlovic är död, rapporterar italienska ligan Serie A på Twitter. Den före detta serbiske landslagsspelaren och fotbollstränaren blev 53 år.

Sinisa Mihajlovic vid en match mellan Bologna och Roma i december 2021. Arkivbild.
16.12.2022 19:34
I juli 2019 meddelades det att Mihajlovic drabbats av leukemi.
– Jag spelar alltid för att vinna, både i fotboll och i livet. Jag kommer att besegra leukemin, sade Mihajlovic då.
I ett uttalande som förmedlas vidare via nyhetsbyrån AFP skriver Mihajlovic familj att han avled till följd av cancern.
Svenske mittfältaren Mattias Svanberg hade under sin tid i Bologna (2018–2022) Mihajlovic som tränare:
– Så klart väldigt tråkigt. För mig och för laget är det en stor förlust. Han bidrar med mycket energi och kunskap, sade landslagsmittfältaren i mars i år efter att det blivit känt att Mihajlovic genomgick en ny cellgiftsbehandling.
– Jag har blivit rådd att genomgå en behandling som kan stoppa sjukdomen. Till skillnad från för två och ett halvt år sedan har jag ett försprång på sjukdomen, så att den inte sätter fart, sade Mihajlovic enligt Football Italia i våras.

"Alldeles för tidigt"

Tränarveteranen Sven-Göran Eriksson hade under sin tid i Lazio Mihajlovic som spelare. Till TV4:s Fotbollskanalen säger "Svennis":
– Det är givetvis tragiskt för alla och framför allt för hans familj. Det är tråkigt. Han har varit dålig länge nu och det är väldigt, väldigt tråkigt. Det var alldeles för tidigt.
Bologna, klubben som blev Mihajlovic sista som tränare skriver på Twitter:
"Farväl mister, du kommer att leva för alltid i vårt hjärta."

Förbundskapten

Mihajlovic, född i nuvarande Kroatien, hade serbisk mamma och kroatisk pappa.
Han var som aktiv hårdför mittback och vänsterback i bland annat italienska Roma, Sampdoria och Lazio under sena 1990-talet och tidiga 2000. Han var en erkänt skicklig frisparksskytt och stod bland annat för ett hattrick från frisparkar i december 1998 då hans Lazio besegrade Sampdoria 5–2 – en bedrift han tillsammans med forne italienske anfallaren Giuseppe Signori är ensam om i Serie A:s historia.
Sinisa Mihajlovic under sin tid i Inter, 2004.
Som tränare har han lett bland annat Fiorentina, Sampdoria, Milan, Torino och senast Bologna, som han skrev på för 2019.
Han var även förbundskapten för hemlandet Serbien 2012–2013. Det serbiska fotbollsförbundet skriver i en hyllning till Mihajlovic:
"Fotbollen har för tidigt förlorat en kung, en europeisk mästare och en av historiens främsta frisparksskyttar" och "fotbollsvärlden gråter nu" samt "mästare dör aldrig".
Sinisa Mihajlovic blev 53 år.

Fakta | Sinisa Mihajlovic

Född: Vukovar, fd Jugoslavien, 20 februari 1969.
Position som spelare: Vänsterback och mittback.
Klubbar, som spelare (i urval): Röda Stjärnan, Roma, Sampdoria, Lazio, Inter.
Klubbar, som tränare (i urval): Bologna, Fiorentina, Sampdoria, Milan, Torino. Var serbisk förbundskapten 2012–2013.
Meriter, som spelare: Vann Europacupen (nuvarande Champions League) med Röda Stjärnan säsongen 1990–1991 efter att ha besegrat Marseille i finalen på straffar, 5–3 (0–0 efter full tid). Mihajlovic var en av straffskyttarna och satte sin. 315 Serie A-matcher, 38 mål. Vann ligan med Lazio säsongen 1999–2000 och Inter säsongen 2005–2006. Vann även italienska cupen fyra gånger.
Meriter, som tränare: Årets tränare i Serbien 2019.
Källa: TT

ANDRA LÄSER