Det är välkänt att ett liv med nära kontakt med naturen ger ett bättre immunförsvar. I takt med urbaniseringen har naturkontakten blivit liten eller obefintlig för många. Vårt liv är för sterilt – och det leder till ett sämre immunförsvar med följder som allergier, astma, kroniska neurologiska sjukdomar, tarmsjukdomar och till och med diabetes.
Det har forskats en hel del kring den här problematiken även tidigare. Under det nationella allergiprogrammet 2008-2018 ändrades inställningen till och behandlingen av allergier och allergener. I stället för att undvika det som förorsakar en allergisk reaktion går man nu inför hyposensibilisering, det vill säga att utsätta sig för allergener och på sikt vänja sig vid dem. Resultaten var bra redan halvvägs i det tioåriga programmet – till exempel matallergidieterna minskade snabbt.
Människan är kopplad till naturen biologiskt, molekylärt och genetiskt. När vi blir utan naturkontakt får det konsekvenser. Det här är en dimension av vad naturens utarmning och mindre biodiversitet leder till. Det nya coronaviruset är ett annat uttryck för samma problem.
ANDRA LÄSER
Träning
Vad hände med den finlandssvenska skidtalangen Alexander Ståhlberg? – ”Drabbar också män, fast de helst inte talar om det”
05.02.2023 11:28

Arbetsmarknad
Avtal nått inom centrala exportindustrin – påverkar också kommunanställda
05.02.2023 17:44

Löner
Lee Wassell har tre jobb men pengarna räcker inte: ”Jag äter lunch i bilen medan jag tittar på klockan”
05.02.2023 05:00

Finland
Ryska ”blodmineraler” går via Finland till västvärlden – ”VR:s beslut gör ingen nytta”
05.02.2023 05:00

