Ny tvärvändning i vädret – ta på dig dubbskor och vattentäta kläder

Vecka 11 präglas av snöslask och dåligt väglag. Mot helgen blir det lite kallare. Enligt Meteorologiska institutets meteorolog låter våren vänta på sig.  

Slaskbild från Helsingfors centrum tidigare i vinter. Genbild.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
13.03.2023 14:48 UPPDATERAD 13.03.2023 15:10
Efter helgens strålande vårvinterväder blir det en sämre vecka för alla solälskare. Enligt Anja Häkkinen, meteorolog vid Meteorologiska institutet, får vi stå ut med lågtryck de närmaste dagarna. 
– Redan nu känner vi av lågtrycket och det kommer att bjuda på riklig nederbörd i början av kvällen. Först kommer det att vara snö, men under natten och tisdagen kommer snön att övergå i regn, säger Häkkinen på måndagseftermiddagen.
Sammanlagt är det frågan om ganska stora mängder snö, men den kommer sjunka ihop och förvandlas till slask när det börjar regna. Under de närmaste dagarna kan väglaget vara dåligt.
I södra Finland kan vi räkna med temperaturer kring plus 4–5 grader under tisdagen. I landets norra delar är det fortsättningsvis minusgrader.
Under onsdagen fortsätter nederbörden, i södra Finland som regn och längre norrut i form av snö.

När kan vi räkna med att våren är här?

– Om man med våren menar att snön smälter bort helt och hållet och att temperaturerna ligger en bra bit upp på plussidan så är den nog en bit borta. Även om det är plusgrader nu så kommer det att vara frost under resten av veckan. Det är inte läge att ännu börja prata om våren.

ANDRA LÄSER