Polisen utreder gängslagsmål i Vanda – unga män hotade varandra med bobollsträn

Två gäng med killar var inblandade i ett gängslagsmål i stadsdelen Kivistö i Vanda på lördagseftermiddagen. Polisen har gripit fem av männen, misstänkta för grov misshandel.

Ett gatuslagsmål inträffade mellan två för varandra okända gäng i den nybyggda stadsdelen Kivistö i Vanda på lördagseftermiddagen. Polisen har gripit fem personer. Arkivbild.
22.05.2022 15:50
Det ska ha börjat som meningsutbyte mellan två för varandra okända killgäng, men snart eskalerade bråket till ett gängslagsmål mellan sex unga män i 20–25-årsåldern, när den ena gruppen gav sig på den andra.
Vid 16.30-tiden på lördagseftermiddagen fick polisen in många samtal från privatpersoner om ett slagsmål på allmän plats i Vanda, som ägde rum på Topasgränden i Kivistö. Polisen ryckte ut med hela tio enheter från Östra Nylands och Helsingfors polisinrättningar.
Killarna, som enligt jourhavande kriminalkommissarie Freddie Cederlund är födda i mitten av 1990-talet, hade inte nöjt sig med att slåss med bara händerna, utan de hade gripit till tillhyggen som bobollsträn. Det ena gänget hade sprungit efter och jagat det andra gänget.
– De inblandade var lätt berusade, så alkoholen kan ha varit en delorsak till händelserna, säger Cederlund till HBL.
Däremot tyder ingenting på att de misstänka att personerna skulle ha varit hockeyfans, trots att slagsmålet inträffade just när Finland spelade eftermiddagens VM-match mot Österrike. De inblandade hör inte heller till någon motorcykelgäng.
Polisen grep fem personer, som nu misstänks för grov misshandel, misshandel, olaga hot samt innehav av föremål som kan skada andra personer.
– Inga utomstående personer var i fara, trots att slagsmålet skedde på öppen gata, säger Cederlund.
En av de inblandade personerna fördes till sjukhus för vård av en skada som han ådrog sig under sammandrabbningen.
Polisen har inlett en förundersökning av fallet. De fem personer som greps i lördags var fortfarande i polisens förvar på söndagseftermiddagen.

ANDRA LÄSER