VM-kval på hemmaplan: Bundesligaproffset Helander vill se större kontinuitet i landslaget

Benjamin Helander uppfyllde en av sina barndomsdrömmar då han skrev på för den tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen. Nu siktar Kariskillen på att sakta jobba sig in i laget och få en större roll i en av världens tuffaste ligor.

Benjamin Helander har sedan början av sin handbollskarriär tänkt att han en dag ska spela i någon av de riktigt stora ligorna i världen. Nu lever han drömlivet i Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen.
05.11.2021 06:30 UPPDATERAD 05.11.2021 10:01
Då Finland spelar VM-kval mot Estland, Georgien och Storbritannien i helgen finns det en stjärnspelare i laget som lyser klarare än de övriga. Benjamin Helander är den sjunde finländska spelaren med Bundesligastatus och den i laget som är klart mest meriterad.
Helander gör sin första säsong i Rhein-Neckar Löwen, en av storklubbarna i Bundesliga. Efter fyra säsonger i svenska toppklubben Alingsås HK kände den 23-åriga kantspelaren redo för att ta nästa steg i karriären och kliva in i en av världens bästa ligor.
– Hela processen gick rätt snabbt i våras. Rhein-Neckar visste att deras vänsterkant skulle lämna laget och de hade filat på att hitta en ersättare. Jag fick höra att jag sågs som en av möjligheterna och sedan fick jag ett erbjudande via min agent. Det var ett lätt beslut att ta att flytta till klubben, säger Helander.
Helander lämnade Finland som 16-åring för att spela handboll och avsluta gymnasiestudierna i Alingsås. Säsongen 2017–2018 spelade han i fostrarklubben BK-46 då han gjorde sin värnplikt men återvände sedan till Alingsås.
– I Sverige gick utvecklingen i huvudsak enligt planerna. Första året efter att jag varit i BK hade jag en rätt liten roll, andra året fick jag större förtroende och förra säsongen hade jag en roll där jag fick spela så mycket som möjligt, säger Helander.
Då Rhein-Neckar Löwen började förhandla med honom i våras hade Helander fortfarande ett år kvar på sitt kontrakt med sin svenska ligaklubb. Bundesligaklubben var ändå fast beslutna att få den finländska landslagsspelaren till sin klubb och köpte ut det sista året på Helanders kontrakt.
– Jag hade nog inte tänkt att jag skulle spela i Bundesliga så här snabbt utan planen var att spela ett år till i Alingsås. Men det är en positiv grej att de trodde så mycket på mig att de köpte ut mig från mitt kontrakt, säger han.

Finländska Bundesligaspelare:

Ari Halme, TSB Flensburg.
Mikael Källman, SG Wallau-Massenheim och TUSEM Essen.
Björn Monnberg, HSG D/M Wetzlar.
Teddy Nordling, VfL Bad Schwartau.
Mikko Koskue, TV Wilstätt.
Joonas Klama, HC Bergischer.
Benjamin Helander, Rhein-Neckar Löwen.
Säsongsstarten har varit bra för Helander. Han har sex matcher och 12 mål bakom sig i Bundesliga. Att slå sig in i den spelande och speciellt startande uppställningen är ingen enkel uppgift för en nykomling som Helander.
Det blir inte heller lättare av att ha den tyska landslagsstjärnan Uwe Gensheimer på samma position i laget. Att få speltid i konkurrensen med en av världens bästa kantspelare är inte lätt och Helander vet vad som gäller.
– Uwe är förstavalet men då han varit skadad har jag fått spela. Det gäller alltid att vara redo för att spela och att ta vara på chansen då den kommer. Hittills har jag väl fem bra och en sämre match spå jag får nog vara nöjd med min start i Tyskland, säger Helander.
– Utgångspunkten för mig är att jobba hårt och målmedvetet för att sakta men säkert få en större roll i laget. Just nu ligger fokus på att träna så bra som möjligt.
Helander har en klar bild av sig själv som spelare och av sin egen kapacitet och sitt kunnande.
– Jag börjar vara i det stadiet i min karriär att jag vet att jag har kvaliteter som räcker till för spel på den här nivån. Nu handlar det om att bli trygg i mitt eget spel och det som händer mellan öronen. Det är klart att det också finns handbollsmässiga saker att förbättra men det handlar till stor del om att mogna som spelare, säger han.
Han tar en dag i taget och säger att han lär sig nya saker varje dag. Efter tre månader i Rhein-Neckar Löwen är han väldigt nöjd med sitt beslut att flytta till den tyska storklubben också om det betydde att han lämnade tryggheten med kompisar, ett socialt nätverk och en väldigt bekant klubb bakom sig i Alingsås.
– Sedan jag började spela handboll har jag alltid haft ambitionen och drivet och velat se hur långt jag kan gå. Bundesliga har alltid varit en av punkterna jag siktat på. Man kan nog säga att jag drömt om att få spela i ligan, säger han.
Helander berättar att den första veckan i Rhein-Neckar Löwen kändes rätt surrealistisk. Kariskillen befann sig i en ny omgivning, bland idel världsstjärnor, i ett främmande land med ett nytt språk och en ny vardag.
– Då funderade jag nog om jag verkligen är där. Nu är det mera vardag och känns inte på samma sätt speciellt. Det är en del av vardagen och rytmen och det är mitt liv just nu. Handbollen är helt super och nu försöker jag bara leva i stunden då jag tagit mig hit.
Benjamin Helander är den största stjärnan i det finländska landslaget som spelar VM-kval på hemmaplan fredag, lördag och söndag.

VM-kval med ungt lag

I helgen får den inhemska handbollspubliken njuta av den färska Bundesligaspelarens prestationer då Finland spelar VM-kval i Vanda. Landslaget har igen genomgått stora förändringar och många unga och nya ansikten är med i truppen som ska försöka avancera till följande fas av kvalet.
– Jag tycker vi har ett lag med unga spelare och bra kvalitet. Vi kan spela bra handboll också om det här kommer att bli ett tufft kval, säger Helander.
Han säger att utgångsläget inte är optimalt och att landslagsverksamheten skulle må bra av lite mer kontinuitet i laget. Nu har landslagstränaren Ola Lindgren tvingats ta in en hel del nya spelare på grund av återbud av olika orsaker.
– Det är svårt att bygga upp ett lag då det hela tiden faller bort ordinaries spelare. Det är mentalt jobbigt att ha olika uppställningar på varje landslagsläger, funderar Helander.
Det blir ett lag utan bland annat Nico Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Richard Sundberg som ska se till att sluta bland de två främsta i VM-kvalturneringen i Vanda.
– Estland är ett bra lag som har vissa individuella kvaliteter i laget som vi kanske saknar och matchen mot dem blir rätt svår. Georgien har vi besegrat tidigare och dem ska vi slå också nu medan Storbritannien är helt obekant för mig, säger Helander.
Han säger att det finns en del saker det finländska laget måste bli bättre på i helgens matcher jämfört med tidigare.
– Vi har en tendens att slarva med bollen och göra många tekniska fel. Vi ska nu hitta våra roller i laget och få bort de tekniska felen. Ett tekniskt fel betyder ofta ett mål bakåt och det gör situationen svårare för oss. Vi behöver få flow i matcherna och via det bra självförtroende, säger Helander.

Hur minimerar ni de tekniska felen?

– Det är svårt att säga något utan att det låter som klichéer. Men det handlar om att vårda bollen.

Hur ser du på din egen roll i landslaget?

– Jag är väl som vilken kantspelare som helst. Jag ska hjälpa till med enkla mål och bidra med energi. Jag känner att jag kan bidra mycket i det här laget.
Publiken i Vanda kan förvänta sig att Helander bjuder på snabbhet, tekniskt kunnande, en bra blick för spelet och bred repertoar avslut. Räkna också med att Helander stor för några spektakulära och oväntade lösningar i en del lägen. Och att han bjuder på det där lilla extra en kan förvänta sig av en spelare som håller till i en av toppklubbarna i en av världens bästa ligor.

VM-kval

Landslagstränaren Ola Lindgren har tagit ut följande spelare till VM-kvalmatcherna mot Estland, Georgien och Storbritannien.
Mikael Mäkelä Dicken, Patrik Roslander GrIFK, Joonas Klama Bergischer HC.
Benjamin Helander, Rhein-Neckar Löwen, Linus Lindberg, HK Varberg, Max Granlund, Dicken, Robin Granlund, GrIFK, Fredrik Karlsson, LIF Lindesberg, Oliver Nordlund, BK-46, Miska Henriksson, BK-46, Gusten Montonen, Amo HK, Jonathan Ekman, BK-46, Roni Syrjälä, Cocks, Sebastian Säkkinen, BK-46, Fredrik Forss, GrIFK, Santeri Vainionpää, Cocks, Viktor Grönmark, HIFK, Topias Laine, Hammarby IF, Carl Weurlander, GrIFK.
Fredag 5.11 klockan 17 Finland–Estland.
Lördag 6.11 klockan 16 Finland–Georgien.
Söndag 7.11 Storbritannien–Finland.
Matcherna spelas i Energia Areena i Myrbacka i Vanda.

ANDRA LÄSER