Razzia i skogssektorn – vem har rent samvete?

I tisdags blev det oväntat besök från konkurrensmyndigheterna hos flera kronjuveler på den finländska börsen. EU-kommissionens misstankar om en trämassakartell gav anledning till gryningsräder. Vem är tjallare, vem har rent samvete?

EU-kommissionen utreder ledande finska skogsbolag inom en misstänkt trämassakartell.
13.10.2021 11:21 UPPDATERAD 13.10.2021 11:38
Om ett träd faller i skogen men ingen hör det – uppstår då något ljud? Det snusförnuftiga svaret på detta filosofiska tankeexperiment lyder: visserligen sker en kortvarig förändring hos diverse molekyler – men det krävs ett öra kopplat till ett nervsystem – eller motsvarande teknisk apparatur – för att fånga upp och tolka vibrationerna som ljud.
Esse est percipi – att vara är att varseblivas. En kartell som inte förnims eller lagförs existerar ej, åtminstone inte i juridisk bemärkelse. Kartellmisstankar måste konkretiseras med faktiska observationer. Nu undrar börsen: finner myndigheterna en rykande pistol – fällande bevis – efter tisdagens nyhetsbomb?
Att koka cellulosa är en finländsk paradgren. Av nyhetsrapporteringen att döma berörs främst finländska bolag av EU-kommissionens färska tillslag: Stora Enso, UPM och Metsä Fibre. Däremot verkar svenska bolag skonas. EU-kommissionen har inte namngivit vare sig i vilka länder kartellutredningen har inletts eller vilka de misstänkta företagen är. Utifrån av bolagens knapphändiga kommunikation tycks inspektörerna ha knackat på dörren främst i Helsingfors. Samtidigt minns vi hur Stora Enso, Metsäliitto och UPM upprätthöll en kartell i syfte pressa ner virkespriserna åren 1997–2004 – tills UPM blåste i visselpipan för att undvika böter. Härvan nystades upp i rätten i olika omgångar – men skadeståndskraven avslogs i brist på entydig bevisföring, eller då åtalsrätten hann preskriberas.

ANDRA LÄSER