Sverige stoppar avvisningar till Afghanistan – Finland fortsätter

En rad organisationer från Rädda Barnen till Kyrkans Utlandshjälp kräver ett stopp på avvisningarna från Finland till Afghanistan. I Sverige har de avbrutits tillfälligt efter flera bombdåd i landet. Finsk polis ser däremot ingen anledning att ompröva.

Personal från staden städar upp efter ett bombdåd i Kabul i lördags där fler än hundra personer dödades.
HELSINGFORS/STOCKHOLM För några dagar sedan sprängdes en ambulans i centrala Kabul och dödade över hundra personer och skadade betydligt fler. Före det utfördes en dödlig attack mot Rädda Barnens kontor i Jalalabad, och någon vecka tidigare dödades tiotals i en hotellattack i Kabul. Och det är bara några exempel: Enligt FN:s Afghanistanoperation UNAMA skadades eller dödades över 8 000 civila under fjolårets nio första månader.
En rad organisationer menar att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats betydligt och kräver i ett gemensamt ställningstagande att det utvärderas på nytt, och att alla avvisningar stoppas till dess.
Särskilt oroliga är organisationerna för dem som redan innan flykten till Europa har levt som papperslösa på flykt, och därför saknar skyddsnät i hemlandet. Enligt en rapport från norska Flyktinghjelpen flyr sju av tio afghanska flyktingar på nytt efter att de sänts tillbaka till Afghanistan.

Avbrutit tillfälligt

I Sverige har alla tvångsavvisningar till Afghanistan tillfälligt stoppats, och en del av ambassadens tjänstemän arbetar från Sverige
Patrik Engström, som är nationell chef vid svenska gränspolisen, säger till Dagens Nyheter att det framför allt beror på hotbilden mot den internationella flygplatsen.
– Säkerhetsläget i Kabul just nu är sådant att personal från ambassaderna inte riktigt kan ta sig ut till flygplatsen på ett enkelt sätt och kan inte möta våra återvändare när vi kommer, säger han till Sveriges radio.
Svenska Migrationsverket har däremot inte ändrat sin säkerhetsbedömning. Migrationsverket gjorde en så kallad särskild genomgång tidigare i veckan, och enligt den har tre av fyra av de senaste attackerna haft utländska medborgare, organisationer eller regimens militära styrkor som mål. Därför kan civila afghaner enligt Migrationsverket återvända, men man följer med läget.
– Som det ser ut nu så måste man ha respekt för att det finns en förståelig oro att åka till landet. Men det behöver inte innebära att vi har ett juridiskt läge som sätter stopp för alla utvisningar, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.
Patrik Engström på gränspolisen säger också till Sveriges radio att utvisningarna återupptas så snart det är möjligt. Enligt honom kan det handla om dagar.

Finland inte diskuterat

På finska Polisstyrelsen har ett stopp på Afghanistanavvisningarna inte diskuterats.
– Vi har inte någon sådan ny information som nu skulle ge anledning att diskutera och ompröva avvisningarna. Men det är klart att ifall det kommer sådana beslut i förvaltningsdomstolarna som bedömer säkerhetsläget annorlunda så måste vi ta upp saken på nytt, säger polisinspektör Mia Poutanen.
Amnesty International krävde redan i höstas att de europeiska länderna omedelbart upphör med avvisningarna till Afghanistan. De organisationer som står bakom det färska uttalandet är förutom Kyrkans Utlandshjälp och Rädda Barnen Flyktinghjälpen, Flyktingrådgivningen, Amnestys Finlandsavdelning, Kehys, Kepa, Changemaker, Finlands somaliska förbund och Suomen Somalia-verkosto.
1.2 klockan 22.35: Artikeln har uppdaterats med Patrik Engströms kommentar att utvisningarna återupptas så snart säkerhetsläget medger det, och att det kan handla om dagar. Stycket hade tyvärr fallit bort i redigeringen.
ANDRA LÄSER