174 döda efter fotbollsmatch i Indonesien

Minst 174 människor har dödats efter en fotbollsmatch i Indonesien i vad som beskrivs som en av världens dödligaste idrottstragedier. När hemmasupportrarna stormade planen svarade polisen med att skjuta tårgas. Panik utbröt inne på arenan och många ska ha blivit ihjältrampade.

Tretusen personer uppges ha stormat planen.
TT
02.10.2022 07:33 UPPDATERAD 02.10.2022 10:00
En sjukhuschef säger till en lokal tv-station att en av de döda bara var fem år gammal.
Det var efter en match i landets högsta division Liga 1 mellan Arema och Persebaya Surabaya som våldsamheter utbröt. Hemmalaget Arema förlorade med 2–3 och missnöjda supportrar stormade planen efter slutsignal, skriver indonesiska fotbollsförbundet PSSI på sin hemsida.
Omkring 3 000 av de totalt 42 000 åskådarna på plats ska tagit sig in på planen efter slutsignalen.
En bränd bil efter våldsamheterna utanför Kanjuruhan-stadion i Malang.
Polisen svarade med att skjuta tårgas för att försöka skingra skarorna, vilket i sin tur ska ha fått många supportrar att svimma och drabbas av andningsproblem, enligt indonesiska nyhetsbyrån Antara.
Tumultet inne på arenan skapade panik och många av offren trampades eller kvävdes till döds, enligt polisen.
En skadad man bärs av planen.
"Vi har avbrutit allt spel i Liga 1 i en vecka. Utöver det får Arema FC inte stå värd för några fler matcher under resten av den här säsongen", säger fotbollsförbundet PSSI:s ordförande Mochamad Iriawan i ett uttalande.

Säkerheten utreds

Indonesiens regering beklagar det inträffade och säger att händelsen ska utredas.
Landets president Joko Widodo säger i ett tv-sänt tal att idrottsministern tillsammans med den nationella polischefen och fotbollsförbundets ordförande ansvarar för utredningen som ska se över hur säkerheten vid fotbollsmatcher sköts.
Utanför stadion vandaliserades flera fordon, enligt polisen.

ANDRA LÄSER