SFP stöder Rinne: "Ingen är ofelbar"

SFP stöder Antti Rinnes sits som statsminister och anser att regeringen ska fortsätta. Det behövs för att trygga stabiliteten i landet. – Antti Rinne förtjänar en andra chans, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är inte helt nöjd med hur statsminister Antti Rinne har agerat, men SFP vill ändå ge honom en andra chans.
Frågan kring Posten har inte skötts så bra som önskat, kommunikationen har fallerat och det skulle ha funnits orsak att vara noggrannare. Det sade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson efter att Svenska riksdagsgruppen hade hållit ett extra möte på måndagen.
Gruppen möttes med anledning av den kris som blåst upp främst kring statsminister Antti Rinnes (SDP) uttalanden och hans agerande i frågan där ministern med ansvar för statens ägarstyrning Sirpa Paatero (SDP) avgick i fredags sedan oklarheterna i den så kallade posthärvan blev outhärdliga.
– Vi konstaterar ändå att vi har ett mycket bra regeringsprogram och situationen i landet förutsätter stabilitet. Ingen är ofelbar, och vi anser att också statsministern förtjänar en andra chans, säger Henriksson.
Henriksson säger att också SFP har varit kritiskt till hur frågan kring Postens ägarstyrning har skötts, men:
– I den här situationen stöder SFP Antti Rinne, men vi hoppas att vi inom regeringen diskuterar bättre i allehanda frågor. Beträffande arbetsmarknaden är vår klara ståndpunkt att regeringen på intet sätt ska lägga sig i konflikter.
Henriksson sade också att det rent generellt är viktigt att regeringspartiernas ordförande pratar ihop sig i frågor innan någon enskild minister signalerar att regeringen har en klar ståndpunkt. Hon ville inte ge några exempel.
Under ett möte på söndagskvällen diskuterade regeringspartiernas ordförande den politiska härva som uppstått i samband med poststrejken, och utgångsläget inför tisdagens interpellationsdebatt. Oppositionen vill fälla regeringen för att den anser att Rinne talat osanning.
På en fråga om Rinne då lovade att agera bättre framöver svarade Henriksson att hennes uppfattning är att han vill bättra på.
– Vi utgår från att kommunikationen inom regeringen ska fungera bättre, att vi går vidare och verkställer vårt goda regeringsprogram.
Henriksson sade också att den nuvarande fempartikoalitionen absolut ska fortsätta även om Rinne tvingades avgå.
– Det finns under inga omständigheter behov för nyval.
Henriksson ville inte ta ställning till om någon minister har ljugit, men:
– Kommunikationen har inte varit den allra bästa. Minister Paatero har avgått och det talar ju för sig självt.

ANDRA LÄSER