Efter månader av hemlighetsmakeri: Joel Harkimo äger Jokerit

Signalerna från FM-ligans sida har inte lämnat mycket utrymme för feltolkningar. Jokerit är inte välkomna tillbaka till ligan om bakgrundskrafterna har några som helst kopplingar till de före detta ryska ägarna eller familjen Harkimo.

Joel Harkimo äger till hundra procent bolaget som vill återföra Jokerit till ligan.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
05.11.2022 09:46 UPPDATERAD 05.11.2022 11:57
Efter månader av hemlighetsmakeri och mygel i kulisserna står det nu klart att det bolag som ligger bakom Jokerits strävan att återvända till ligan till hundra procent ägs av Harry Harkimos son Joel Harkimo. 
Joel Harkimo förnekade i slutet av augusti att han skulle vara den ledande kraften bakom projektet.
Turerna kring Jokerit, ligan, de ryska ägarna och familjen Harkimo har varit många. Allt började sommaren 2013 då Jokerits ägare Harry Harkimo sålde Hartwall Arena till de ryska oligarkerna Gennadij Timtjenko och Arkadi Rotenberg. Två personer som hör till den ryska presidenten Vladimir Putins innersta krets. 
Jokerit övergav FM-ligan och flyttade till KHL säsongen 2014–2015. År 2019 sålde Harkimo Jokerit till ryssarna.
Läs också: Kommentar: Mygel och hemlighetsmakeri – Jokerits comeback föll på sin egen omöjlighet
Läs också: Ligan var redo att behandla Jokerits licensansökan – men varken Selännes gruppering eller det hemliga projektet uppfyllde kraven
I februari 2022 tog Jokerits saga i KHL slut då Putin inledde anfallskriget mot Ukraina. Efter det har uppgifterna om Jokerits comeback till FM-ligan duggat tätt. I somras var ett konsortium under ledning av forna Jokeritikonen Teemu Selänne ute efter att återföra Jokerit till ligan men ansökan uppfyllde inte ligans krav.
Då fanns också ett annat konsortium med i bilden, ett konsortium som enligt de färska uppgifterna från handelsregistret ägs av Joel Harkimo.
Enligt FM-ligans styrelseordförande Heikki Hiltunen har inget konkret och realistiskt förslag som kunde återföra Jokerit till ligan lagts fram.
I september meddelade FM-ligan att inga nya lag tas upp i ligan för säsongen 2023–2024. I samma veva meddelade ligan att eventuella nya lag måste spelas Mestis först och under några år bevisa sin ligaduglighet.
Några band till de ryska ägarna får inte finnas och mot den bakgrunden torde projektet med Joel Harkimo vara orealistiskt.

Detta har hänt i Jokerit

2013. Harry Harkimo säljer Hartwallarenan till ryska oligarkerna Gennadij Timotjenko och Arkadi och Roman Rotenberg. I samma veva sålde han en del av Jokerits aktier till ryssarna. Orsaken var i främsta hand ekonomisk. Både Arenan och Jokerit var förlustbringande.
2014. Våren blir den sista i FM-ligan för Jokerit som åker ut i första slutspelsomgången mot HPK.
Säsongen 2014–2015. Jokerit inleder sin första säsong i KHL och gör en bra säsong med fjärde plats i sin konferens. Laget slår ut Dinamo Minsk i första slutspelsomgången men i följande sätter storklubben CSKA resolut stopp för narrarna. Jokerits omsättning växer till 11,6 miljoner euro. Förlusten är ännu större, 13,4 miljoner euro.
Säsongen 2015–2016. Jokerit vinner sin division och slutar tvåa i den västra konferensen. I första omgången slår ändå Torpedo ut Jokerit. Domararbetet i slutspelsserien lovordas inte i Jokeritlägret. Omsättning tio miljoner euro, förlust 15,6 miljoner euro.
Säsongen 2016–2017. Kniper sista biljetten till slutspelet. CSKA slår ut Jokerit fyra raka matcher i slutspelet. Omsättning 7,7 miljoner euro, förlust 14,9 miljoner euro.
Säsongen 2017–2018. Laget slutar på tredje plats i västa konferensen. Laget slår ut Sotji i slutspelet men faller sedan med 2-4 mot CSKA. Omsättning 12,2 miljoner euro. Förlust 12,5 miljoner euro.
2018. I april meddelar Harry Harkimo att han säljer sina Jokeritaktier och för sin del avslutar ett 27 år långt kapitel med Jokerit. Harkimo köpte upp Jokerit 1990 och förvandlade en konkursfärdig klubb till 90-talets, vid sidan om TPS, stora dominant i FM-ligan.
Säsongen 2018–2019. Jokerit slutar på fjärde plats i konferensen och åker ut direkt i slutspelet mot Dynamo Moskva. Omsättning 14,4 miljoner euro, förlust 11,3 miljoner euro.
2019. Jari Kurri köper upp 100 procent av aktierna i klubben då Harkimo tidigare köpt upp aktierna av Timotjenko och Rotenbergs. I juni säljer Kurri 40 procent av aktierna till ryskägda Norilsk Nickel som ägs av stormrika oligarken Vladimir Potanin. Kurri själv hävdar att Jokerit till 100 procent är i finsk ägo.
Säsongen 2019–2020.  Trea i västra konferensen. Coronaviruspandemin avslutar säsongen i förtid. Före det har Kurri kritiserats för sina kommentarer om människorättsläget i Belarus. Omsättning 14 miljoner euro, förlust 11 miljoner euro. 
Säsongen 2020–2021. Jokerit slutar femma i västra konferensen och åker ut i första slutspelsomgången mot Lokomotiv. Omsättning 9,2 miljoner euro, förlust 10,2 miljoner euro.
Säsongen 2021–2022. Tvåa i konferensen men Jokerit drar sig ur slutspelet efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina.
2022. I april 2022 köper Kurri de 40 procent av aktierna Norilsk äger.
Jokerit meddelar att sejouren i KHL är över och att man siktar på att vara tillbaka i FM-ligan 2023–2024. Rykten om nya ägarbaser florerar. Teemu Selänne och Joel Harkimo är namn som nämns som nya galjonsfigurer.
25 augusti kommer besked att Jari Kurris till hundra procent ägda Jokerit Hockey Club Ab äger rättigheterna till logon och varumärket – och att det med andra ord är med Kurri som eventuella intressenter i första hand måste förhandla.
1 september meddelar ishockeyligan att Jokerit inte får ansöka om licens för säsongen 2023–2024. Ligan meddelar också att ett lag som vill ansöka om ligalicens måste spela i Mestis och visa att verksamheten är både fungerande och lönsam innan man kan ta steget till ligan.

ANDRA LÄSER