Fyra dömda i Kittilähärvan

Villkorligt fängelse och böter för tjänstebrott och försök till bedrägeri.

Kommunhuset i Kittilä. Tidigare beslutsfattare i Kittilä kommun dömdes på onsdagen till villkorligt fängelse och böter för tjänstebrott och försök till bedrägeri.
Lapplands tingsrätt dömde på onsdagen tre tidigare förtroendevalda i Kittilä kommun till villkorligt fängelse och böter för att ha köpt juridiska tjänster med kommunens pengar utan något anbudsförfarande. En av de åtalade dömdes till böter för missbruk av tjänsteställning. Tjänstebrotten inträffade 2013-2015.
Sju personer friades från åtalen. Alla elva åtalade personer bestred åtalen.
De juridiska tjänsterna beställdes för att utreda grunderna för uppsägningen av kommundirektör Anna Mäkelä och bena ut upphandlingen av Levi Ski Resorts hissanläggningar.
Lapplands tingsrätt dömde kommunstyrelsens tidigare ordförande Timo Kurula, kommunstyrelsens förra vice ordförande Aki Maunula och kommunfullmäktiges förra vice ordförande Markku Mäkitalo till tre månaders villkorligt fängelse och böter för tjänstebrott och försök till bedrägeri. Kurala dömdes därtill för missbruk av tjänsteställning. Kommundirektörens dåvarande ställföreträdare Kyösti Tornberg dömdes till böter för missbruk av tjänsteställning.

Egen ekonomisk vinning

Tingsrätten anser att de beställda juridiska tjänsterna gagnade de förtroendevalda som privatpersoner. Kommunen hade inte fattat något beslut om att beställa de juridiska utredningarna och de distribuerades inte heller till andra beslutsfattare i kommunen. Alla medlemmar i kommunstyrelsen var inte ens medvetna om att tjänsterna hade beställts, uppger Lapplands tingsrätt.
Enligt tingsrätten hade de förtroendevalda försökt skaffa sig själva ekonomisk vinning och orsaka kommunen ekonomisk skada med sitt förfarande.
Utöver dagens domslut pågår flera parallella rättsprocesser som berör den omfattande rättshärvan i Kittilä.
Lapplands tingsrätt inleder i maj en annan rättsprocess där närmare 40 tidigare och nuvarande kommunala beslutsfattare i Kittilä står åtalade för att ha åsidosatt kommunens tidigare förvaltningsdirektör, som försökte stoppa alla olagliga upphandlingar.
Utöver detta pågår en rättsprocess där Rovaniemi hovrätt tar ställning till uppsägningen av den tidigare kommundirektören Anna Mäkelä. Högsta förvaltningsdomstolen har tidigare slagit fast att uppsägningen var olaglig.
ANDRA LÄSER