Tullen har stoppat 41 ryska långtradare vid gränsen

EU:s nya sanktioner innebär att inga transportfordon som är registrerade i Ryssland eller Belarus tillåts komma in i Finland landvägen.

En tulltjänsteman i Vaalimaa i Vederlax kommun.
Sedan klockan 00.00 natten mot lördag tillåts inga kommersiella transporter med rysk- eller belarusiskregistrerade fordon passera gränsen till EU.
Det är en av konsekvenserna av EU:s senaste sanktionspaket. Sanktionerna berör inte personbilar – de tillåts precis som förr åka in så länge föraren och passagerarna kan uppvisa giltiga dokument.
Innan klockan 9 på lördagen hade 35 fordon som omfattas av sanktionerna velat korsa gränsen, uppger Tullen som befarade att logistikföretag inte skulle nås av de nya reglerna innan de trädde i kraft.
Under dagen stoppades ytterligare sex leveranser vid gränsen.
Fordonen i fråga är i huvudsak långtradare.
"Det har varit lugnt vid tullstationerna. Sanktionerna som trädde i kraft under natten berör endast transportfordon, inte själva lasten", säger Sami Rakshit, direktör för Tullens övervakningsenhet på lördagen i ett pressutskick.
"Fordon som är innanför EU just nu har, räknat från midnatt, en karenstid på sju dagar på sig att lämna unionen", tillägger Rakshit.
På lördagen nekades flest fordon inträde vid gränskontrollen i Vaalimaa, 16 stycken. Näst mest leveranser stoppades vid Imatra, 12 stycken.

ANDRA LÄSER