Svenskarna får börja resa igen – men inte utomlands

Den svenska restriktionen att resa längre än 1-2 timmar med bil från hemmet tas bort lördagen den 13 juni. Men smittläget i Sverige är sådant att inga andra restriktioner slopas. Oppositionen är kritisk till regeringens beslut och oroar sig för att vården igen kan råka i kläm.

Sveriges statsminister Stefan Löfven. Arkivbild från första maj.
Richard Nordgren
04.06.2020 18:43 UPPDATERAD 05.06.2020 10:33
Tusentals jobb inom turistnäringen räddas genom att regeringen lättade på restriktionen när det gäller resandet inom Sverige. Budet som regeringen kom med på torsdagseftermiddagen var väntat: symtomfria svenskar får resa inom landet från mitten av juni.
– Mycket glädjande. Anläggningar som stått stilla i vänteläge kan nu äntligen öppna upp, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar till nyhetsbyrån TT.
Det var statsminister Stefan Löfven (S) som fick framföra glädjebudskapet om inrikesresorna som så många har väntat på.
Löfven motiverar beslutet med att pandemisituationen har förbättrats. I takt med att semestertiderna närmar sig har både turistnäringen och resesugna svenskar väntat på ett besked om resandet. Folkhälsomyndigheten kommer ännu att precisera vad det betyder för till exempel campingplatser och hotell.
Lite smolk i bägaren är ändå att så gott som alla andra restriktioner finns kvar. Besöksförbudet på äldreboenden står fast, umgänge med personer över 70 år ska också undvikas i sommar och samlingar med över 50 personer är fortfarande förbjudna. Dessutom finns det en rekommendation mot inte nödvändiga utrikesresor som är i kraft till den 15 juli
Att regeringen lättar på inrikesresorna får tummen ner av oppositionen. Ebba Busch (KD), Jonas Sjöstedt (VP) och Jimmie Åkesson (SD) är alla ense om att slopandet av reserestriktionen ger fel signal, att faran är över.
Rättelse: I en tidigare version stod det att utrikesresor är förbjudna fram till den 15 juli, det är frågan om en rekommendation.

ANDRA LÄSER