Norska flygtekniker strejkar – medför inställda avgångar

Arbetsgivarna erbjöd flygteknikerna i Norge fyra norska kronor i löneförhöjning medan arbetstagarna ville ha 60. Då bröts förhandlingarna och därför är över 100 tekniker i strejk vilket påverkar flygtrafiken inom Norden.

Flygteknikerstrejken i Norge innebär att bland annat Norwegian måste ställa in flygningar till resten av Norden.
Flygbranschen har haft svårt att återhämta sig efter att människor började flyga igen efter pandemin. De kaotiska scenerna på Arlanda i Stockholm och på många andra flygplatser i Europa är exempel på hur branschens maskineri hostar.
I Norge började flygteknikerna som är knutna till Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) strejka efter att 31 flygtekniker gått i strejk i lördags. Då hade förhandlingarna mellan arbetsgivarsidan Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) brutit samman. NHO erbjöd en löneökning på knappt 40 cent medan flygteknikerna krävde en ökning på knappt 6 euro.
Konflikten har sedan eskalerat genom att 75 tekniker gick i strejk natten mellan måndag och tisdag. Det betyder att cirka en fjärdedel av Norges flygtekniker strejkar. Arbetsgivarsidan fattade beslut att införa en lockout som träder i kraft på söndagen. Det här för att tvinga teknikerna att fortsätta förhandlingarna.
Främst är det flygbolagen SAS, Norwegian och Widerøe som drabbas av strejken. Teknikerfacket har portionerat ut de strejkande så att det är jämnt fördelat bland bolagen.
För flygtrafiken i Norge är strejken problematisk eftersom varje flygning måste godkännas av en tekniker.

Inställda avgångar

För passagerarna innebär strejken problem men enligt norska medier går det lugnt till vid flygplatsen i Oslo trots att flygbolagen har varit tvungna att inhibera avgångar.
Till exempel Norwegian har ställt in avgångar från Oslo till Köpenhamn, Stockholm, Rom och Budapest. Från Bergen har tur och returflygningarna till London och Köpenhamn ställts in.
"Vi kommer dessvärre att vara tvungna att ställa in en avgång till Köpenhamn och en till Arlanda på torsdagen på grund av flygteknikerstrejken", svarar Andreas Hjørnholm per mejl. Han är kommunikationsdirektör vid Norwegian med ansvar för Norden.
Utöver Stockholm och Köpenhamn är bolaget tvunget att ställa in två avgångar till London och flygen till Mallorca och Krakow
Han säger också att bolaget jobbar hårt för att kunna boka om de passagerare som drabbas så att konsekvenserna ska bli så milda som möjligt.
"Har man biljett med Norwegian och inte har hört något av oss så ska man utgå från att flyget går enligt tidtabell", säger Hjørnholm.

SAS följer läget

SAS har inte behövt ställa in några avgångar på grund av strejken berättar Tonje Sund som är presschef vid SAS i Norge.
– Status hos oss är att inga flygningar har ställts in på grund av flygteknikerstrejken. De avgångar som har ställts in har i huvudsak berott på brist på besättningar, säger Tonje Sund.
En eventuell utvidgning av strejken håller SAS ögonen på.
– Vi evaluerar läget nu och ser hur en eventuell utvidgning påverkar från helgen säger Sund.
Men de norska flygbolagen är inte de enda som påverkas av strejker. I Spanien och Portugal har lågprisbolaget Ryanairs personal varslat om strejk från och med lördagen.
ANDRA LÄSER