Efter explosionerna: Finska gränsbevakningen ökar övervakningen på Finska viken

Gasläckan utanför danska Bornholm har också ökat övervakningen hos den finska gränsbevakningen.

Finska gränsbevakningen har två övervakningsflygplan som hjälper till i övervakningsarbetet med Nord streams-gasrör i Finska viken.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
28.09.2022 16:55
– På finska vatten är läget stabilt och lugnt gällande gasröret, men sjöbevakningen följer med oavbrutet, säger Petteri Salli, allmän ledare vid Finska vikens sjöbevakningssektion, till HBL på onsdagseftermiddagen, ett drygt dygn efter att de tre läckorna i Nord Streams gas utanför danska Bornholm blev känd för en större allmänhet.
Redan under tisdagen flög finska gränsbevakningens flyg längs med den cirka 370 kilometer långa sträckan där gasröret löper under vattenytan. Efter flygturen kunde gränsbevakningen konstatera att det inte fanns några liknande läckor som utanför danska Bornholm där Nord Streams två gasrör drabbats av tre allvarliga läckor.
Under onsdagen har gränsbevakningen fortsatt övervaka trafiken på Finska viken kring gasröret. 
Övervakningen sker dels med hjälp av gränsbevakningens Dornier-övervakningsflygplan och dels med annan teknisk övervakning som används för att kontroller trafiken på Östersjön.
– Om det skulle hända något avvikande vid röret skulle vi försöka ta reda på vad det handlar om.
Några sådana händelser har ändå inte skett under onsdagen.
Gränsbevakningen har inte haft egen personal på plats vid gasläckan utanför Bornholm, men man får kontinuerligt information därifrån via olika myndigheter.

ANDRA LÄSER