Åsa Ceder leder åländska Paf

Åsa Ceder är ny styrelseordförande för Paf. Hon presenterades av finansminister Mats Perämaa (Lib) på onsdagsförmiddagen.

Ny vid rodret. Åsa Ceder leder åländska Paf.
09.11.2016 12:23 UPPDATERAD 09.11.2016 15:16
– Vi är mycket nöjda att hon ställer sin kompetens till förfogande, säger Mats Perämaa.
Åsa Ceder är vd för det åländska försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia och sitter bland annat i Ålandsbankens styrelse. Ceder är utbildad ekonom och försäkringsmatematiker. Hon har varit chefsmatematiker och t.f. placeringschef, samt ingår i Alandias koncernledning.
– Det är ett spännande uppdrag, jag ser fram emot att försöka bidra till att Paf kan generera ett överskott vilket är viktigt för Åland, säger hon.
Ceder lyfter också vikten av att Paf ska vara ett ansvarsfullt spelbolag, även om hon erkänner paradoxen i att vara ansvarstagande samtidigt som man bedriver spelverksamhet.
– Det finns en kluvenhet att man håller på med spelverksamhet som har biverkningar som spelberoende. Den goda sidan av myntet är att pengarna går till välgörande ändamål och Paf är en viktig generator av pengar. Det är viktigt att hålla balansen så att man stävjar och förebygger de negativa effekterna av spelet.

Haglund styrelsemedlem

Ceder tillhör inte något politiska parti men röstar i val, hur hon röstar vill hon dock inte avslöja. Hon har ingen tidigare erfarenhet av spelverksamhet.
– Vi har mycket kompetens på spelområdet i ledningen, det är inte nödvändigt att dubblera kompetenserna, säger Perämaa.
Mats Perämaa presenterade också två nya medlemmar i Pafs styrelse: Carl Haglund och Anna Dahlsten. Haglund är bland annat före detta EU-parlamentariker och riksdagsledamot. Dahlsten arbetar på det svenska alkoholmonopolet Systembolaget.
Anders Å Karlsson, Birgitta Eriksson, Sara Kemetter och Danne Sundman fortsätter i Pafs styrelse.
Landskapsregeringen har två huvudsakliga mål för Paf: att fortsätta arbetet för ansvarsfullt spelande och att fortsätta expansionen till nya marknader.
– Vi måste ha flera ben att stå på. Som lagstiftningen ser ut i dag är Paf begränsade att marknadsföra sig i Finland och vi kommer att tappa andelar. Därför måste vi titta mot nya marknader, säger Perämaa.
Att etablera sig på nya marknader, speciellt den överexponerade svenska marknaden, är inte lätt och kommer med stor sannolikhet bli dyrt. Landskapsregeringen är beredd att låta expansionen nagga på vinstmarginalen.
– När vi ska bryta oss in i andra marknader så kan det påverka vinsten, åtminstone på kort sikt. I budgetförslaget som vi har lämnat till lagtinget tar vi ut fem miljoner mindre. Men samtidigt är det nödvändigt: risken är att bara ha vinster från en marknad där vi har en ganska svag position, så vi måste sprida intäktskällorna.

Var finns osäkerheten i den finländska marknaden?

– Som lagstiftningen ser ut i dag får Paf inte marknadsföra sig på samma sätt som andra spelbolag i Finland och får vi inte marknadsföra oss tappar vi marknadsandelar på sikt, säger Perämaa.
Den nya styrelsen sammanträder så snart som möjligt, datumet är dock inte spikat.

ANDRA LÄSER