Sanna Salmenkallio kammade hem det nordiska filmmusikpriset

En av Finlands främsta filmkompositörer, Sanna Salmenkallio tilldelas det nordiska filmmusikpriset för sin musik i filmen "Aalto". Musikens elegans och intimitet charmade juryn.

Sanna Salmenkallio har också en mångårig erfarenhet av att komponera musik för teatrar.
HBL
14.02.2022 10:40 UPPDATERAD 14.02.2022 10:47
Det nordiska filmmusikpriset Harpa delades som vanligt ut i samband med filmfestivalen i Berlin i lördags. Salmenkallio är den första kvinnan någonsin att vinna priset som delats ut sedan 2010.
Salmenkallio har komponerat musiken till filmen Aalto, regisserad av Virpi Suutari, som handlar om Alvar och Aino Aaltos liv. Den internationella juryn beskrev Salmenkallios musik i filmen som "fängslande" och välskriven på ett både elegant och intimt sätt. Hennes musik ska enligt prismotiveringen också ha gett en liv åt möblerna och arkitekturen som syns i filmen.
Två andra finländare har också kammat hem priset: Dani Strömbäck och Tuomas Kantelinen.

Drömmen om tv-serie

Inför prisutdelningen sade Salmenkallio i en intervju till HBL att hon är stolt över att åka till Berlin för att representera Finland och att hon hoppas nomineringen skulle fungera som ett visitkort för henne att knyta fler internationella kontakter.
"Jag har en dröm och det är att i framtiden göra musik för en tv-serie. Ute i världen finns tv-serier som har mycket ambitiös musik, så där finns ännu ett fält för mig" sade Salmenkallio också i intervjun med HBL.
Salmenkallio är född 1966 och jobbar som kompositör, ljudplanerare och violinist. Hon har tidigare komponerat musik till över 30 filmer och tidigare även vunnit fyra Jussistatyetter för bästa inhemska filmmusik, den senaste för filmen Aalto.

ANDRA LÄSER