Dokumentär om Porkalaparentesen görs i sista stund

Det finns inte många med personliga minnen av Porkalaparentesen kvar i livet. Nu spelas en dokumentär in på svenska där de som berördes av utarrenderingen medverkar.

En del av de drygt tjugo skådespelarna och statisterna lyssnar på regissören Christopher Marins och manusförfattaren Christoffer Holm i Sjundby slott i början av oktober.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
11.10.2022 17:15
Just nu spelas en dokumentärfilm om utarrenderingen av Porkalaområdet åren 1944–1956 in på det forna arrendeområdet. Porkala arrenderades ut till Sovjetunionen efter fortsättningskriget – tre år efter att Hangö gått samma öde till mötes efter vinterkriget. Dokumentären med arbetsnamnet Porkala – röster från Parentesen fokuserar på hur civilbefolkningen som bodde i området upplevde utarrenderingen.
I dokumentären medverkar personer som var med om att tvångs­evakueras från området.
– Det här är någonting som måste göras nu. Det finns inte många kvar som upplevt denna dramatiska del av Finlands 1900-talshistoria och har minnen av den. Det är i sista stund det här dokumenteras för att bevaras för eftervärlden, säger projektets manusförfattare, historikern Christoffer Holm.
Dokumentären kommer även att innehålla dramatiserade iscensättningar av händelserna och där medverkar ett tjugotal skådespelare och statister. I huvudrollerna ses Martin Bahne, Cecilia Paul och Barbro Backman.

Är det något i det här kapitlet av Finlands historia som ni särskilt vill lyfta fram?

– När kriget var slut och Finland hade fred hände en sådan här grej i ett redan skadat, sargat land. Det som ofta glöms bort är vilket stort hot om ett nytt krig det var att ha en sovjetisk militärbas så nära huvudstaden och många vittnar om den här oron, säger Christoffer Holm.

Världsläget gör ju också ämnet extra aktuellt, hur påverkar det produktionen av dokumentären?

– Under intervjuerna märker man att det finns i bakhuvudet hos de flesta. Vi lever i lite liknande tider nu och man vet inte vad som kommer att hända. Vi vill inte ta in det som ett perspektiv i dokumentären men det finns i bakgrunden och utan tvekan gör det projektet mera relevant, säger Holm.
Dokumentären görs av samma team som även stod bakom dokumentären Harparskoglinjen – västfronten mot Sovjet från 2021 och regissör är Christopher Marins. Premiär blir det 2024 då det gått 80 år sedan Porkala utarrenderades till Sovjet. Planen är att dokumentären ska visas i bland annat Yle.

ANDRA LÄSER