Strålande EM-start av Camilla Richardsson

Karriärens första EM-start utan hinder. Då tog Camilla Richardsson en söt revansch på VM-besikelsen och överträffade sig själv med nytt personbästa och en niondeplats på 10 000 meter i EM i München.

Camilla Richardsson blev den första finländaren att ta en plats i tio-i-topp i EM i München då hennes fina slutspurt bar henne till en niondeplats på 10 000 meter.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
16.08.2022 07:43
Camilla Richardsson stod för en strålande insats i veckans första EM-start på 10 000 meter. Öppningdagens sista final slutade med en glädjande niondeplats och en rejäl förbättring av 28-åringens personliga rekord. Niondplatsen lossnade med tiden 32.19,27 då hennes gamla rekord från London i maj skrevs 32.27,65.
Föga överraskande var Richardsson sprudlande glad efteråt.
"Mitt första lopp i ett seniormästerskap där jag lyckas bra. Om jag inte är nöjd med det här, så vet jag inte vad jag ska vara nöjd med", säger Richardsson på Friidrottsförbundets webbsajt.

Urstark avslutning

Europatoppen ryckte ifrån i ett relativt tidigt skede men Richardsson hängde enkelt med i en klunga som kämpade om placeringar utanför tio-i-topp. I samband med att farten i loppet ökade förbättrade ändå Richardsson på sin position och tack vare ett fantastiskt sista varv klämde hon sig in bland de tio bästa i Europa.
– Det grämer lite att jag inte försökte hänga på klungan som löpte längre fram. Å andra sidan så är det roligt att löpa sådana här lopp där man plockar folk snarare än tappar. Jag är jättenöjd så jag ska inte klaga, men det skulle ha varit roligt att veta vad min kapacitet låg på i dag, säger Richardsson åt Yle Sporten.
Niondeplatsen var en riktigt smakstart på EM för Richardsson. Efter två mellandagar får hon stiga in i strålkastarljuset på Olympiastadion i München igen, då i finalen på 5 000 meter som löps torsdag kväll.
– Med tanke på femman så var det här en perfekt uppladdning. Ganska lugn inledning och hård avslutning, så jag tror att jag återhämtar mig relativt snabbt då det inte var ett dödslopp, säger Richardsson åt Yle Sporten.

ANDRA LÄSER