Kristina Lugn blev 71 år

I nästan 50 år gav Kristina Lugn genom sin poesi och dramatik betraktelser om döden, utanförskap, ångest och normer genom sin ickeursäktande, mörka humor och svidande ironi. Nu har ledamoten på stol nummer 14 i Svenska Akademien gått ur tiden, 71 år gammal.

Stockholms Stadsteater presenterade höstens program torsdagen den 18 augusti 2005, där Kristina Lugns pjäs "Det finns ett liv där borta i Vällingby" fanns med.
09.05.2020 18:53 UPPDATERAD 09.05.2020 19:49
Trots att poeten och dramatikern, som föddes i Tierp i Uppland 1948, fick emotta en stor mängd utmärkelser och priser, såg hon aldrig sig själv som särskilt folkkär. I viss mån var det något hon medvetet, och kanske omedvetet, motverkade genom att i slutet av sin aktiva karriär hålla sig undan medier så väl som fans – och att aldrig anpassa sig, sina åsikter och uttalanden, efter vad någon annan tyckte.
Men publiken, som tidigt i Kristina Lugns karriär kritiserade den dåvarande programledaren och poeten, blev betydligt skonsammare mot henne som person när hon började med teater. Sedan dess har hon hyllats för sitt sätt att oförblommerat vara mänsklig. Orsaken till att hon har blivit omtyckt, enligt henne själv? Ingen ville vara som henne.
– Det inger trygghet att se ett haveri gå omkring. Ett haveri i galaklänning. De tänker: kan hon klara det så kan jag också. När jag dör kommer människor att känna: kunde Kristina Lugn dö så kommer jag också kunna det, sade hon till Dagens Nyheter 2014, i ett av de få porträtt som hon gått med på att göra under de senaste åren.

ANDRA LÄSER