Aftonbladet: Polisen sköt för att träffa i Rinkeby

Poliser avlossade skott vid ett våldsamt upplopp i Rinkeby i nordvästra Stockholm i går kväll. Polisen tog skydd mellan stenkastarna och sin bil.

Polisen sköt verkanseld i samband med ett våldsamt upplopp i Rinkeby i nordvästra Stockholm i går kväll, skriver Aftonbladet.
Tidigare uppgav man att poliser hade avlossat varningsskott. Men polisen sköt inte för att varna.
– När bilden klarnade visade det sig att det var verkanseld, säger vakthavande befäl Sylvia Odin enligt Aftonbladet.
Verkanseld innebär att polisen avlossar tjänstevapen för att träffa målet.
– Polisen hamnade trängd mellan stenkastarna och sin bil och sköt mot stenkastaren men missade, säger en annan poliskälla till tidningen.
Oroligheterna bröt ut vid ett frihetsberövande. Flera personer ska då ha börjat kasta sten mot en patrull, som tryckte på sitt larm. Situationen lugnade inledningsvis ner sig, men sedan stacks flera bilar i brand, och oroligheterna blossade upp igen runt klockan 22.20 svensk tid.
Fler patruller skickades till platsen för att återställa ordningen.
– Det här är ju inget ovanligt modus. Som regel inträffar sådant här i samband med att vi gör ett ingripande, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till nyhetsbyrån TT.

Butiker plundrades

Hur många personer som medverkade i oroligheterna är svårt att bedöma.
– Sånt där är jättesvårt, jag har sagt 30-40-50, det låter jättediffust men ibland är det svårt att räkna, det är ju mycket annat folk som rör sig i området också.
Ett par butiker i området plundrades under upploppen. En av butiksägarna, som hade larm direkt till sin telefon åkte till platsen och blev misshandlad. Han kunde själv ta sig till sjukhus.

ANDRA LÄSER