Statsministerns julhälsning inleds med citat av Tove Jansson

”Ingenting är så lugnt som när julen är över, då har man fått förlåtelse för allt och kan bli vanlig igen.” Med det citatet av Tove Jansson inleder statsminister Sanna Marin sin julhälsning till finländarna.

Statsminister Sanna Marin (SDP).
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
23.12.2022 10:01 UPPDATERAD 23.12.2022 19:56
Citatet är taget ur Tove Janssons självbiografiska bok Bildhuggarens dotter (1968) och sammanfattar budskapet i statsministerns julhälsning till folket. Sanna Marin påminner om att envar trots de förväntningar som förknippas med julen i år ska ha överseende med sig själva.
”Allt måste inte bli färdigt. Julen kommer fastän saker och ting är halvfärdiga. Året som gått har varit tungt på många sätt och därför känns julens budskap om nåd särskilt viktigt nu”, skriver hon i sin julhälsning som publicerats på statsrådets webbsida på finska, svenska och engelska.
Sanna Marin konstaterar också att Ukraina finns i mångas tankar detta år.
”Ingen önskade sig en sådan här jul. Denna helg är det många som vill hjälpa ukrainarna och visa sitt stöd för Ukraina.”
Kriget har indirekt också påverkat finländarna, bland annat i form av kraftigt ökade utgifter för både el, värme och mat. Marin skriver att regeringen gjort sitt för att lindra följderna, men noterar att särskilt låginkomstagare trots detta känner av följderna väldigt konkret.
Enligt Marin böjer sig Finland ändå inte för påtryckningar och utpressningar, där Ryssland enligt henne ”medvetet utpressar Finland och Europa med sina energileveranser, och på det sättet försöker undergräva vårt stöd för Ukraina.”

ANDRA LÄSER