Tvåspråkigt läger öppnar musikbranschen för alla utom cis-män

Musikbranschen måste förändras. När Sound Collective of Finland i år ordnar sitt första tvåspråkiga musikläger har man två målsättningar: att musiker möts över språkgränsen och att flickor ska lära känna andra musikerflickor och bilda nätverk.

Laura Haarala, Jenny Lahtinen och Ida Boucht kommer att leda det första tvåspråkiga musiklägret för blivande unga musiker som strävar efter att öppna musikbranschen för andra än män.
26.02.2019 08:43 UPPDATERAD 26.02.2019 08:44
– Musikbranschen är en av de mest mansdominerade i världen, ungefär 98 procent av alla producenter, musiker och bakgrundskrafter är män, det är oftast bara den sjungande artisten som är kvinna. Det här vill vi förändra, det måste finnas plats för kvinnliga, icke-binära och transpersoner i musikbranschen, säger sångläraren Ida Boucht, som är en av initiativtagarna till Sound Collective of Finland.
Tillsammans med pianisten och studiomusikern Jenny Lahtinen kommer Boucht i slutet av mars att leda den första biten av ett femdelat musikläger som riktar sig till unga som drömmer om en musikerkarriär.
– Vi vill ge unga en möjlighet att spela i band, att lära känna sig själv genom musiken och också att lära känna andra musikintresserade unga. Vi önskar att unga kvinnliga musiker ska lära sig att backa varandra, på samma sätt som killar håller varandra om ryggen. Det är tyvärr fortfarande så att manliga musiker väljer en annan kille när ett band söker efter en ny trummis eller gitarris, de flesta tänker inte ens på att det finns kvinnliga musiker, säger Jenny Lahtinen.

ANDRA LÄSER