HS: Ukraina har bett om Hornet-samtal med Finland och USA

Enligt uppgifter i dagens Helsingin Sanomat har Ukraina bett Finland och USA om trepartssamtal gällande finska Hornet-jaktplan. 

Ukraina ber om  samtal med Finland och USA. På bilden tränar reservister underhåll av  Hornet-plan under flygvapnets Ruska22-övning i Rovaniemi i oktober 2022.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
23.03.2023 09:58 UPPDATERAD 23.03.2023 11:26
Enligt Helsingin Sanomat har Ukraina ställt en förfrågan till Finland om en trepartsdiskussion gällande Finlands Hornet-jaktplan. Förfrågan ställdes efter att statsminister Sanna Marin diskuterat möjligheten att Finland överlåter sina gamla Hornet-jaktplan till Ukraina med president Volodymyr Zelenskyj, skriver tidningen. 
Det är oklart om Ukraina har ställt liknande förfrågningar till andra länder. USA skulle delta i samtalet eftersom planen tillverkats av ett amerikanskt företag.  
President Sauli Niinistö sade i MTV3:s program Asian ytimessä på onsdagskvällen att ingen har varit i kontakt med honom om Hornet-jaktplanen och han konstaterade också att om "någon vill diskutera, så låt oss diskutera".
De finländska Hornet-planen togs i bruk åren 1995–2000 och har en livslängd på cirka 30 år. Hornetflottan börjar fasas ut 2025 och enligt Försvarsministeriet ska den vara ur bruk senast 2030.
Läs också:
Kan Finland donera sina Hornet-stridsplan till Ukraina? ”Folk har inte någon uppfattning om hur komplicerat det är”
Flygvapnet fick som det ville – F-35 blir Finlands nästa jaktplan

ANDRA LÄSER