Ville Niinistö kräver åtgärder av EU för att stoppa skövlingen av Amazonas

Amazonas regnskog brinner för tredje veckan i rad och nu kräver EU-parlamentariker Ville Niinistö (Gröna) att EU vidtar åtgärder mot Brasiliens ledning. Arkivbild.
De grönas ex-ordförande, EU-parlamentariker Ville Niinistö anser att EU ska kräva att Brasilien stoppar skövlingen av Amazonas regnskog. Om Brasilien inte upphör med skövlingen bör EU inte underteckna Mercosur-handelsavtalet.
–  Skogsbränderna berör inte bara Brasilien. Hela världen måste rikta blicken mot Brasilien och skapa press för att stoppa skövlingen av regnskogen. Norge och Tyskland har redan skridit till åtgärder. Som EU-ordförandeland borde Finland driva en hård linje i hela EU, säger Niinistö i ett pressmeddelande.
För närvarande pågår omfattande skogsbränder i Amazonas. En del av bränderna orsakas av jordbrukare som röjer ny mark.
–  Brasiliens högerextrema president Jair Bolsanaro bryr sig inte om miljön eller om att stoppa klimatförändringen. Under hans period har bränderna ökat, säger Niinistö.
Enligt Niinistö är en av förutsättningarna för Mercosur-handelsavtalet mellan EU och Brasilien att båda parterna förbinder sig till Parisavtalets målsättningar.
ANDRA LÄSER