Yle: Inte bara sms – OK-chefen Mika Lehtimäkis osakliga beteende var också fysiskt

Enligt Yle Urheilu hade toppidrottschefen Mika Lehtimäki lyft fram för sina kvinnliga offer att han kan påverka deras karriär. Det var inte kvinnornas önskemål att saken hemlighölls efter att Lehtimäki fått en varning.

Mika Lehtimäki lämnade frivilligt sin tjänst som toppidrottschef
29.03.2022 20:53 UPPDATERAD 29.03.2022 22:28
Skandalen kring Olympiska kommittén blir större. Toppidrottschefen Mika Lehtimäki avgick på måndagen efter att Yle Urheilu avslöjat att han i höstas fått en skriftlig varning för osakligt beteende.
– Jag har skickat olämpliga meddelanden till två kvinnor nattetid. Det är meddelanden som varit "för kamratliga i tonen". Med meddelandena har jag överskridit gränserna både då det gäller tidpunkt och innehåll i meddelandena, sade Lehtimäki under måndagens presskonferens.
Nu avslöjar Yle Urheilu att det inte bara handlade om textmeddelanden. Lehtimäkis osakliga beteende har också involverat fysisk beröring. Toppidrottsenhetens chef ska i samband med det osakliga beteendet bland annat ha lyft fram att han kan hjälpa de kvinnliga medarbetarnas karriärer. Då Lehtimäki blev avspisad förändrades hans beteende totalt – han hade i stället förringat kvinnorna yrkesmässigt i olika sammanhang.
Det råder strikt sekretess kring saken, men Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori försäkrade tidigare i en intervju med Ilta-Sanomat att det inte handlade om fysiskt berörande eller motsvarande.
– Det var inte frågan om någonting sådant, sade han till IS.
Efter förhandlingar mellan de inblandade parterna fick Lehtimäki i oktober en varning för osakligt beteende av Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen. Varningen godkändes av Vapaavuori.
– Jag skulle inte alls kunna kommentera det här annars, men Lehtimäki har själv sagt att han fått en varning för osakligt beteende, så jag kan bekräfta det. Då varningen getts för osakligt beteende och inte för sexuellt trakasseri kan jag på basis av det säga att det inte handlade om fysisk beröring, säger Vapaavuori nu till Yle Urheilu.
Olympiska kommittén meddelade redan i fredags att kvinnorna som blivit utsatta för osakligt beteende hade önskat att processen inte kommer ut i offentligheten. Enligt Yle Urheilus uppgifter har offren dock inte framför något sådant önskemål.
– Jag vet inte exakt vad offren och Lehtimäki kommit överens om sinsemellan. Oavsett kan inte arbetsgivaren kommentera saker som gäller ett arbetsförhållande, säger Vapaavuori till Yle Urheilu.
Vapaavuori bekräftar för Yle Urheilu att han har fått veta att offren skulle vilja korrigera en del av de felaktiga uppgifterna som framförts i offentligheten.
– Jag hoppas de är i kontakt med mig direkt. Jag vet inte ens vem det gäller.
Det var i oktober som Lehtimäki gavs en skriftlig varning. Enligt Olympiska kommittén hade parterna nått en överenskommelse. I början av mars gavs Lehtimäki ett förlängt kontrakt som toppidrottschef fram till 2024, utan att den eftertraktade tjänsten blev lediganslagen. Efter att Yle Urheilu kom ut med nyheten om Lehtimäkis skriftliga varning förra veckan var det många som förundrade sig över att hela processen hemlighållits – inte ens Olympiska kommitténs styrelse var invigd. Ordförandetrion Vapaavuori, Susanna Rahkamo och Sari Multala var medvetna om den skriftliga varningen, men tyckte att Lehtimäkis förtjänster talade för sig. Under veckoslutet mognade dock Lehtimäkis beslut att avgå.

ANDRA LÄSER