Så många finländare betalar gärna skatt

Nästan 80 procent av finländarna uppger sig gärna betala skatter och upplever att de får valuta för pengarna. Det visar en undersökning som Skatteförvaltningen har låtit göra. Men unga anser oftare att det är okej att inte betala skatt, eller göra det försenat.

HBL
05.11.2021 08:03 UPPDATERAD 05.11.2021 08:14
Drygt tusen personer tillfrågades i den intervjuundersökning som Skatteförvaltningen har låtit göra. Den visar att 95 procent av finländarna anser att det är en viktig medborgerlig plikt att betala skatt. 79 procent betalar gärna skatt, och tycker att de får valuta för det.
Bland yngre, personer mellan 15 och 24 år, anser däremot fler än genomsnittet att det är godtagbart att inte betala skatt, skriver Skatteförvaltningen i ett pressmeddelande. Oftare än andra tycker de också att det går för sig att betala skatt försenat, om ekonomin kräver det.
Samtidigt finns det i åldersgruppen villighet att betala mer i skatt om de vet att pengarna går till ändamål som är viktiga för dem.
Skatteförvaltningen har nu lanserat en sajt som riktar sig till speciellt unga. Layouten ska påminna om en streamingtjänsts.

ANDRA LÄSER