Livlig debatt om prideflaggning i Grankulla fullmäktige

Frågan om Grankulla stad ska flagga för Helsinki Pride-veckan som äger rum i juli väckte het debatt i Grankulla stadsfullmäktige på måndag.

Grankulla stad flaggade i somras för Helsinki Pride, trots att det inte fanns ett fullmäktigebeslut om en flaggning.
21.09.2021 12:05 UPPDATERAD 21.09.2021 15:28
Konsta Saarela (SFP) hade i början av sommaren lämnat in en motion om att staden ska uppmärksamma priderörelsen genom att hissa regnbågsflaggan under Helsinki Pride-veckan och synligt beakta jämlikhet och icke-diskriminering i stadens egen verksamhet. Stadens ledningsgrupp fattade i juli ett beslut att flagga för pride, men ett fullmäktigebeslut fanns inte.
– Människovärdet är lika och det är inget vi får pruta på. Men pride är en ideologi som marknadsförs med tvång. Det är en ideologi som man klär i jämlikhet och mänskliga rättigheter. Staden ska inte blanda sig med medborgaraktivism, säger KD:s Pauli Tuohioja, som motsatte sig en flaggning.
Han fick medhåll av Samlingspartiets Binga Tupamäki som ansåg att en flaggning för pride fungerar som ett prejudikat för andra rörelser som värnar om politiska och mänskliga rättigheter.
– Jag vill att staden har en konsekvent linje och hissar enbart Finlands flagga i topp vid stadshuset. Är en hissning av prideflaggan enbart ett sätt att polera stadens image utan att vi diskuterar grundläggande frågor som berör mänskliga rättigheter, sade Tupamäki.
Bland den överväldigande majoriteten i fullmäktige som förespråkade en flaggning konstaterades att prideflaggan inte bara handlar om sexuella minoriteter.
– Regnbågsflaggan är inte lika med priderörelsen. Meningen med flaggningen är en strävan efter jämlikhet, som inte är en självklarhet för alla. Att acceptera det som är annorlunda är viktigt för välbefinnandet, sade Samlingspartiets Satu Mollgren.
Enligt SFP:s Johan Johansson är samhället inte färdigt byggt.
– De liberala värderingar som finns bör lyftas upp på agendan. Det handlar inte om vilka flaggor som får finnas i stadens flaggstänger. Det är fråga om att vara förebild i samhällsutvecklingen. Vi i Grankulla har ett ansvar att visa åt vilket håll utvecklingen ska gå. Ur ett mänskligt perspektiv är det den viktigaste motionen vi kommer att godkänna i Grankulla på länge, sade Johansson.
Med rösterna 26 mot 6 och 3 tomma, beslöt Grankulla fullmäktige att hissa regnbågsflaggor under Helsinki Pride-veckan.

ANDRA LÄSER