Blå framtid nobbade riksmötets öppning – "barnslig protest", anser Tuomioja

Blå framtids representanter lyste med sin frånvaro i ministerbåset när riksmötet öppnade. – Det är en oerhört barnslig protest, säger veteranpolitikern Erkki Tuomioja (SDP).

Tomt bakom Sipilä och Orpo. Ingen av Blå framtids ministrar bemödade sig att komma till riksmötets öppning.
25.04.2019 16:59 UPPDATERAD 25.04.2019 20:16
Anmärkningsvärt var att ingen från Blå framtid bemödade sig att närvara vid riksmötets öppning. Partiet lyckades inte få en endaste ledamot invald i riksdagen, men Blå framtids ministrar i expeditionsministären sitter kvar ännu tills en ny regering är bildad.
– Det är ju en protest mot det finska folket som röstade fel. Jag har aldrig upplevt något likande i riksdagen, säger Erkki Tuomioja (SDP) som är den här riksdagens äldsta ledamot och har suttit i riksdagen sedan 1999.
Blå framtids ministrar Pirkko Mattila, Jari Lindström, Jussi Niinistö, Timo Soini och Sampo Terho valde alla att spola riksmötets öppning på torsdagen. Expeditionsministärens bostads- energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) deltog däremot trots att han inte blev omvald i riksdagsvalet. Också Anne Berner (C) som inte fortsätter inom politiken var närvarande.
Utrikesminister Timo Soini har meddelat att han är på tjänsteresa i New York. Enligt statsrådets kansli har Lindström, Mattila och Terho en ledig dag som motsvarar semester, skriver Uusi Suomi.
Blå framtids frånvaro väckte diskussion bland riksdagsledamöterna i rikssalen. Veteranpolitikern Erkki Tuomioja ser utspelet som en protest.
Riksdagens arbete startade. Var fanns Blå framtids ministrar Timo Soini, Jussi Niinistö, Jari Lindström, Sampo Terho och Pirkko Mattila?
– Att ministrarna inte kommer till riksdagens öppning är oerhört.
Han tycker att Blå framtids frånvaro visar hur barnsliga de är.
– Det är ju en protest mot det finska folket som röstade fel. Jag har aldrig upplevt något likande i riksdagen, säger åldertalmannen Tuomioja som är riksdagens äldsta ledamot och har suttit i riksdagen sedan 1999.

ANDRA LÄSER