Nu krävs covidintyg på flera teatrar i huvudstadsregionen

Svenska Teatern, Nationaloperan och flera andra scener i huvudstadsregionen börjar från och med söndag kräva covidintyg av sina besökare. Det här gör de med stöd av de nya restriktionerna för alkoholservering.

Svenska Teatern hör till de i huvudstadsregionen som börjar kräva covidintyg av publik över 16 år.
Anna Svartström
26.11.2021 15:48 UPPDATERAD 26.11.2021 18:15
Från och med söndagen ska den som vill gå på teater, balett eller opera i huvudstadsregionen, och är över 16 år, ha sitt covidintyg redo.
På fredagseftermiddagen har i alla fall Svenska Teatern, Nationaloperan, Esbo stadsteater och Nationalteatern meddelat att de börjar kräva covidintyg av publiken.
Det här har tidigare inte varit möjligt. Men på torsdagen kom beskedet från Social- och hälsovårdsministeriet om att restauranger med utskänkningsrättigheter måste be om intyget av sina kunder redan från klockan 17. Teatrar med alkoholservering tolkar det som att även de ska – och får – kräva covidintyg.
Teaterchef Joachim Thibblin på Svenska Teatern säger att det här är enligt anvisningar från Regionförvaltningsverket.
– Vi är tvungna att ta i bruk coronapasset eftersom vi har servering.
På Regionförvaltningsverket för Södra Finland säger alkoholförvaltningens enhetschef Riku-Matti Lehikoinen att verket har gett grönt ljus för teatrarnas tolkning.
– När man har frågat mig har jag sagt att det är ok, säger Lehikoinen och berättar att många aktörer har varit i kontakt under fredagen, men också redan tidigare i veckan.
Lehikoinen förklarar hur Regionförvaltningsverket resonerar:
Kommer man till ett område med serveringstillstånd efter klockan 17, måste personalen kräva covidintyg.
Flera teatrar har stora utskänkningsområden, och Lehikoinen säger att det kan bli svårt för aktörerna att ordna det så att publik utan intyget skulle kunna röra sig utanför det, eller alternativt att man skulle behöva visa intyget varje gång man passerar igenom området. Därför kan teatrarna be om det redan vid dörren.
Joachim Thibblins bild är att de flesta teatrar i huvudstadsregionen kommer att göra som Svenska Teatern. Aktörerna har fört täta diskussioner under veckan.
Han säger att teatern följer myndighetsinstruktionerna, men menar samtidigt att covidintyget också är ett sätt att garantera säkerheten på teatern.
Det finns publik som redan tidigare har frågat om inte teatern kan ta intyget i bruk, men då har det inte varit möjligt.

Skulle ni ha velat börja använda det redan tidigare?

– Vi gör allt för att det ska vara tryggt att gå på teater. I den här typen av evenemangsfastighet kan vi via de skärpta restriktionerna för restaurangerna använda coronapasset på hela verksamheten.

Är det här bättre än begräsningar i till exempel beläggningsgrad?

– I högsta grad.
På frågan om teatern kan gå miste om publik så här, svarar Thibblin att det är svårt att bedöma. Inför exempelvis den här helgen är han nöjd med publikmängden.
Den som inte har ett giltigt covidintyg får boka om sin biljett till senare. Teatern uppmanar publiken att komma i god tid eftersom biljettkontrollen kommer ta längre tid än vanligt.
I Egentliga Finland har det varit möjligt för teatrarna att kräva covidintyg redan sedan mitten av november. Där finns det ingen koppling till alkoholservering, utan det är Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland som meddelat att maxbegränsningen på femtio personer inomhus på så sätt kan kringgås.
Thibblin uttrycker viss irritation över att restriktionerna och tolkningarna varierar i så hög grad beroende på region.

ANDRA LÄSER