Helen höjer fjärrvärmepriserna drastiskt

Fjärrvärmen i huvudstadsregionen blir en tredjedel dyrare i vinter.

Energibolaget Helen, som ägs av Helsingfors stad, höjer sina priser rejält.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
31.08.2022 15:15
Helsingfors stads energibolag Helen gör en kraftig höjning av fjärrvärmeavgifterna i vinter, med stigande kostnader som motivering. Höjningen på 30 procent träder i kraft den 1 oktober. Siffran står i relation till priset vid samma tid i fjol.
Kostnadstrycket kommer av att priserna på råvaror, el och utsläppsrätter har stigit, skriver Helen. Enligt bolaget överförs ändå inte kostnaderna i sin helhet på kunderna.
"Vi har i betydande grad dämpat deras höga prispåverkan. Vi vill också skapa stabilitet för våra kunder genom att meddela priset för de tre närmaste prisperioderna i förväg", säger Anu-Elina Hintsa, direktör för försäljning och kundtjänst, i ett pressmeddelande.
Marknadspriserna på el och gas har stigit med nästan 500 respektive strax över 400 procent, enligt Helen. Hintsa säger i pressmeddelandet att Helen kommer att gå back på fjärrvärmeproduktionen på grund av de höga kostnaderna.
Fjärrvärmepriset består av den månatliga energiavgiften, plus en fast avgift för det avtalade vattenflödet. Den förblir oförändrad. Energiavgiften höjs åtminstone för de kommande tre prisperioderna, alltså åtminstone fram till den 1 maj 2023.
Beskedet kommer bara en vecka efter att Helen meddelade om en chockhöjning av elpriserna. Höjningen är 58 procent i snitt och gäller de kunder med avtal som gäller tillsvidare.

ANDRA LÄSER