Tänak i trygg ledning

Den estniske Ott Tänak ser ut att rulla till seger i Sveriges VM-rally. Esapekka Lappi kämpar fortfarande om en podieplacering.

Förhållandena är långt ifrån enkla i Sveriges VM-rally.
16.02.2019 19:30 UPPDATERAD 16.02.2019 20:40
Efter 15 specialsträckor av VM-rallyt i Sverige är det estniska Ott Tänak som innehar förstaplatsen med bred marginal. Tänak har klockat goda tider utan några större problem genom hela rallyt och ser ut att, ifall han håller sig på vägen, ta hem segern.
Skillnaden till andraplacerade Andreas Mikkelsen är 56,4 sekunder. Kampen om andraplatsen är dock fortfarande öppen då Esapekka Lappi efter en försiktig start kommit i farten och ligger enbart 0,4 sekunder efter Norrmannen Mikkelsen. Lappi måste ändå vara på alerten eftersom belgaren Thierry Neuville andas i nacken på finländaren. Finländaren oroades också av en varmare temperatur som påverkar föret.
– Skillnaden mellan att ha rätt takt och att vara fullständigt tempo är mindre nu. Att tappa bilen i slask kan kosta dig hela loppet, kommenterar Lappi på WRC:s webbsida.

Svårt att hållas på vägen

För Jari-Matti Latvala är rallyt så gott som kört då finländaren, efter att på fredag kört ut för första gången, också i går åkte in i en snödriva. Åskådarna hjälpte Latvala tillbaka på vägen, men han tappade flera minuter under incidenten.
Också Teemu Suninen och Marcus Grönholm genomled problem under gårdagen. Suninens Ford slirade in i ett träd och även om han kunde fortsätta sträckan var bilens säkerhetsbåge sönder, vilket innebär att finländaren inte kan fortsätta loppet.
– På grund av säkerhetsskäl kan vi inte längre fortsätta. Ifall vi får bilen fixad och accepterad av FIA inom tre timmar finns en möjlighet för att vi kunde köra vidare, säger Suninen till Yle Urheilu.
Grönholm i sin tur, vars retur till förarsätet inte gått som på Strömsö, meddelade att hans bromsar inte längre fungerade som de ska och att han vid ankomst i mål var tvungen att använda handbromsen.
Under kvällen körs ännu en sträcka och i morgon, under den avslutande dagen av VM-rallyt i Sverige, körs ytterligare tre sträckor.

VM-rally i Sverige

Toppen efter 15 specialsträckor:
1. Ott Tänak, Estland 2.15.55,7
2. Andreas Mikkelsen, Norge +54,3
3. Esapekka Lappi, Finland +56,2
4. Thierry Neuville, Belgien +58,8
5. Elfyn Evans, Storbrittanien +1.06,7
Tidtabellen för morgondagens sträckor:
Kl. 08.50 EK17 Likenäs 1, 21,19 km
Kl. 10.51 EK18 Likenäs 2, 21,19 km
Kl. 13.18 EK19 Torsby 2 (Power Stage), 8,93 km

ANDRA LÄSER