Franska tillslag mot islamistiska extremister

Fransk polis genomför räder mot islamistiska extremister till följd av det makabra mordet på historieläraren Samuel Paty. Nu är det "republikens fiender" som ska vara rädda, lyder budskapet från regeringen.

En man demonstrerar för yttrandefrihet efter mordet på en fransk historielärare. Bild från 18 oktober.

Personerna och organisationerna som är måltavlor för polisens räder misstänks ha våldsbejakande islamistiska åsikter eller kopplingar till extremism. Det rör sig bland annat om personer som polisen följt sedan tidigare då de spridit hatiska och extremistiska budskap i sociala medier.

Inrikesminister Gérald Darmanin säger att tillslagen genomförs för att "republikens fiender" inte ska ges något andrum. Han beskriver det också som att en snara ska dras åt kring de organisationer som polisen nu inriktar sig på.

– Rädslan kommer nu att byta sida, sade president Emmanuel Macron vid ett regeringsmöte på söndagen.

– Islamister bör inte tillåtas sova ordentligt i vårt land.

Hotfulla budskap

Avsändare till omkring 80 meddelanden som uttrycker stöd för den misstänkte mördaren utreds av myndigheterna. Mordoffret, den 47-årige läraren Samuel Paty, hade inför mordet blivit hotad och uthängd i sociala medier sedan han visat karikatyrer av islams profet Muhammed för sina elever.

Elva personer har gripits som misstänkta för inblandning i attacken, varav fyra är familjemedlemmar till den döde 18-åring som misstänks ha genomfört mordet.

En av de gripna är pappa till en av Patys elever. En annan är en man som beskrivs som en profilerad agitator i sociala medier, som bevakats av säkerhetstjänster i omkring 15 års tid. Bägge männen misstänks ha riktat dödshot mot läraren – med meddelanden som inrikesminister Gérald Darmanin i ett utspel liknar vid fatwor, religiösa påbud som i regel utfärdas av auktoritära figurer inom islam.

Brutalt angrepp

Samuel Paty mördades i fredags eftermiddag när han var på väg hem från sin arbetsplats i förorten Conflans-Sainte-Honorine i nordvästra Paris. I det som misstänks vara en terrorattack fick han sin hals avskuren.

En 18-årig man med tjetjenskt ursprung sköts ihjäl av polis i närheten av brottsplatsen och i dennes telefon fanns en bild på läraren och ett erkännande av mordet. 18-åringen uppges ha närmat sig elever på skolan tidigare under fredagen och bett dem peka ut läraren i fråga.

Mordet har utlöst omfattande protester och manifestationer i Paris. Paty visade teckningarna under en lektion om yttrandefrihet och enligt skolan gav han sina 13-åriga elever tillåtelse att lämna klassrummet om de inte villa vara med.

Deportationer

Förberedelser pågår för att 213 utländska medborgare som bevakats av myndigheterna ska deporteras från Frankrike, uppger källor inom rättsväsendet för Reuters. Personerna misstänks ha extremistiska religiösa övertygelser och deportationerna uppges ha varit på gång redan innan mordet på Samuel Paty skedde.

Det utreds också huruvida ett 50-tal muslimska föreningar i Frankrike bör upplösas efter anklagelser om att de förespråkat våld och hat.

Marine Le Pen, ledare för det oppositionella ytterhögerpartiet Nationell samling, skruvar upp den politiska retoriken ytterligare och kräver att regeringen inför krigslagar för att bemöta terrorhot. Hon kräver också att man deporterar samtliga personer som bevakas av myndigheterna för att de misstänks kunna utgöra ett hot.

ANDRA LÄSER