Krönika: Först dog drottningen – sedan kom finanskrisen

Nästan ingen pratar om drottningen längre. Det vi tänker på – nu igen – i Storbritannien är ekonomin.

Det brittiska pundet har störtdykt till den hittills lägsta nivån mot den amerikanska dollarn vilket fick den brittiska centralbanken Bank of England att agera. Centralbanken meddelade att den kommer att börja köpa statsobligationer i ett försök att stabilisera den brittiska ekonomin.
30.09.2022 08:16
Vid busshållplatsen står två kvinnor och pratar med varandra. Den ena frågar ”har du en pre-paid meter”, alltså en gasmätare som man måste köpa särskilda kort till för att värma upp hemmet. ”Nej”, svarar den andra kvinnan. ”Jag betalar räkningen varje månad.” ”Det är bra, det är billigare.”
Jag träffar en vän och vi pratar om ekonomin, om bostadslånen som kanske snart kommer att bli mycket dyrare, om matpriserna som stiger. Inflationen är redan hög. Pundet sjunker. Nu väntar sig marknaderna att styrräntan kommer att höjas till 6 procent på våren, den högsta nivån på över tjugo år.
Ni har kanske hört att Storbritannien skakas av en ekonomisk kris. Först brexit. Sedan flera nya premiärministrar. Drottningen som dör. En skenande inflation. Höga energipriser. Dragiga hus. Och nu en självförvållad finanskris.

ANDRA LÄSER