Marin om Natomedlemskap: "Om jag meddelade min åsikt nu, så skulle diskussionen ta slut"

SDP-ordföranden, statsminister Sanna Marin uttalar ännu inte sin ståndpunkt om ett finländskt Natomedlemskap, men hon säger att det behövs "mod och fördomsfrihet" inför beslutet.

SDP:s ordförande, statsminister Sanna Marin sade att hon kommer att meddela sin egen ståndpunkt på det kommande extra insatta fullmäktigemötet i vår.
02.04.2022 14:43 UPPDATERAD 02.04.2022 18:38
Socialdemokraternas ordförande, statsminister Sanna Marin kommer att meddela sin åsikt om ett finländskt Natomedlemskap senare i vår. Det sade Marin när SDP:s fullmäktige samlades på lördagen.
Regeringen kommer att ge redogörelsen som behandlar Finlands säkerhetspolitik till riksdagen före påsk, meddelande Marin. Socialdemokraterna kommer efter det att behandla frågan på ett extra insatt fullmäktigemöte, som hålls tillsammans med riksdagsgruppen. Marin sade att hon under eller inför det mötet kommer att meddela sin egen ståndpunkt. Att döma av hennes uttalanden har hon redan bestämt sig.
– Om jag meddelade min egen ståndpunkt nu, så skulle diskussionen ta slut genast, sade hon på en kort pressträff under mötet. Förstås vill jag ge mitt stöd till processen, sade Marin. I riksdagen har flera riksdagsgrupper sagt att de först vill se redogörelsen innan de formar en ståndpunkt.
Natofrågan är det huvudsakliga temat på SDP:s fullmäktigemöte. Under eftermiddagen förs en debatt som inte är öppen för medierna, som är en remissdebatt inför det senare fullmäktigemötet.
I sitt tal på fullmäktigemötet nämnde hon flera gånger den förändrade säkerhetsmiljön, och att det är ett aktivt val, att gå med i Nato eller stanna utanför.
– Båda alternativen är beslut som har följder. Vi måste utvärdera följderna på både kort och lång sikt. Samtidigt måste vi hålla vår målsättning klar: att trygga Finlands och finländarnas säkerhet i alla situationer.
Inför fullmäktigeledamöterna betonade Marin att man måste vara fördomsfri inför det kommande beslutet.
– Jag ber er att ha mod, fördomsfrihet och förtroende att bedöma, vad som är fosterlandets bästa.

Inga problem med Turkiet?

Marin sade att hon har diskuterat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som har upprepat att dörren till Nato står öppen.
– Det finns ett förtroende och processen skulle gå snabbt, kanske snabbare än normalt, sade Marin.
Hon fick en följdfråga om vissa länder, som Turkiet, kan komma att sätta grus i maskineriet för Finlands Natoansökan.
– Jag har ingen vetskap om några reservationer. Snarare har Turkiet meddelat att den här typen av rykten saknar grund. Vi uppfyller kriterierna för en medlem, så jag tror inte att det finns sådana utmaningar. Men förstås är det svårt att säga vad tidtabellen blir.
Hon svarade också på en fråga om folkomröstning i Finland – är det redan bestämt att en sådan inte ska hållas?
– Enligt lagen är det riksdagen som i slutändan fattar beslut. Jag ser inte en folkomröstning som nödvändig och vi har redan sett resultaten från flera opinionsmätningar, sade Marin.
Sanna Marin sade att det inte finns någon exakt tidpunkt för när en Natoansökan skulle lämnas in, men hon sade att processen i riksdagen kommer att vara snabb.
Marin kommenterade också hur Finlands förhållande till Ryssland påverkas.
– Frågan är vad Ryssland är. Det krävs mycket av Ryssland för att förhållandet ska bli bättre. Ryssland måste avbryta kriget, delta i att bygga upp Ukraina och bygga upp förtroende på ett helt annat sätt, sade Marin.
Artikeln har uppdaterats med ytterligare kommentarer från pressträffen med Sanna Marin.

ANDRA LÄSER