Sophia Ehrnrooths vardag är kreativ

Sophia Ehrnrooth vill, och drömmer om, att kunna påverka omvärlden i frågor som är viktiga för henne. Men i sin nu aktuella kortfilm tar hon sig an fotbollsjuniorernas stora känslor.

Intresset blev konst. Tack vare sin son upptäckte Sophia Ehrnrooth dramatiken i juniorfotbollen. Resultatet blev utställning och film.
22.11.2017 06:45
Sophia Ehrnrooth hängde vid fotbollsplanen och var uttråkad. Likt miljoner fotbollsföräldrar världen över körde hon sin son till träningar och matcher men uppslukades inte av spelet.
Tills hon en dag insåg att hon, som i motsats till många andra var konstnär, kunde dokumentera det hon såg.
Ehrnrooth tog kameran till hjälp och började plåta.
– Jag fotograferade inte det som hände på planen utan det som hände bredvid. Där fanns dramatiken, säger hon.
Bilderna fångar de unga förhoppningsfulla spelarna som alla när samma dröm – att bli fotbollsproffs. Somliga får se sin dröm krossad redan tidigt, när det görs klart för dem att de aldrig skulle bli stjärnor, andra sliter på i flera år.
Resultatet blev en fotbollsutställning som nu har ynglat av sig till en kortfilm. Fyra ynglingar rabblar upp namn som Cristiano Ronaldo, Xavi, Steven Gerrard och Sebastian Schweinsteiger – ikoner i den internationella fotbollsvärlden.
De unga pojkarna kan alla kedjor och alla landslagsspelare och i deras blickar anar vi en längtan efter att få tillhöra stjärnorna i fotbollsvärlden.
– Det stora temat i filmen är den dröm pojkarna klamrar sig fast vid och de vuxnas förhållningssätt till den. Man vill inte skjuta ner deras dröm om att bli störst men man vill inte vara för orealistisk heller, konstaterar Ehrnrooth.

Delproducent

Sophia Ehrnrooths drivkraft är, säger hon, att kunna påverka på ett positivt sätt. Tack vare att hon är ekonomiskt oberoende kunde hon starta ett eget produktionsbolag och gå in som delproducent i dokumentären End of the line – The women at Standing Rock.
Dokumentären är en internationell samproduktion och handlar om kvinnor som vågar opponera sig mot den globala oljeindustrin.
Förhandlingar om finansiering från andra intressenter förs just nu.
Sophia Ehrnrooth har också hittat en egen dröm att jobba på, även om den kanske inte förverkligas på länge än.
– I dag är endast några procent av Finlands skogsareal skyddad. Men om du frågar mannen på gatan om hur stor del av skogen hen tror är fridlyst, och hur stor del hen skulle vilja skydda, svarar en majoritet tio procent.
Via Helsinki Foundation kan vem som helst i dag stöda projektet att skydda våra skogar, till exempel genom att konkret köpa en bit skog eller mark på olika håll i världen. Därmed kan man övervaka hur just det här området behandlas.

Konst som korsar gränser

Också konst kan vara gränsöverskridande. När fotoutställningen om de passionerade fotbollsjuniorerna visades i Helsingfors för två år sedan upptäckte Sophia Ehrnrooth till sin förvåning och glädje att den samlade en oväntad publik.
– Plötsligt bestod publiken av en hel del sådana som aldrig tidigare hade varit på en konstutställning. Det var en fin upplevelse.
En annan insikt är att kreativiteten kan vara pockande, åtminstone för den som är öppen för det.
– När jag började fundera på mitt fotbollsprojekt såg jag plötsligt övergivna fotbollar överallt och det satte i gång den konstnärliga processen. Vardagen är kreativ.

Sophia Ehrnrooth

Ålder: 50 år.
Familj: Partner och barn. Bildkonstnär, utexaminerad från Bildkonstakademin. Har haft flera utställningar. Driver produktionsbolaget Playart. En av finansiärerna till poolprojektet Allas och styrelsemedlem i Helsinki Allas Oy.
Aktuell: Med kortfilmen Dream of Championship som har valts ut till tävlingssektionen vid Rome International Film Festival. Utställningen Drömmen om ett mästerskap visas i Borgå Konsthall våren 2018.
Gillar: Jag är fascinerad av andlighet.

ANDRA LÄSER