”Stor oro för banksektorn” – nordiska banker rasar på börsen efter amerikansk bankrusning

Nordiska och europeiska storbanker faller tungt på börserna på fredagsmorgonen. Orsaken är problem för en amerikansk bank – vilket spridit nervositet genom hela sektorn. – Det gör en orolig för de globala banksystemen, säger bankanalytikern Andreas Håkansson.

På fredagsmorgonen rasade storbanker på europeiska börser – inklusive svenska Nasdaq. Arkivbild.
10.03.2023 14:13 UPPDATERAD 10.03.2023 14:14
Den tyska storbanken Deutsche Bank föll nästan tio procent på Frankfurtbörsen efter öppning, medan brittiska Barclays och HSBC tappade omkring fem procent i London.
Det är bara några exempel på storbanker runt om i Europa som fallit brett på börserna under fredagen, och även i Norden syns samma trend. Helsingforsbaserade Nordea faller med över 3 procent, och i Stockholm går storbankerna SEB, Handelsbanken och Swedbank i spetsen för ett börsfall på 2 procent. 

SVB i trubbel

Bakgrunden är att amerikanska Silicon Valley-banken SVB, som framför allt riktar sig till teknik- och tillväxtbolag, på torsdagen tvingades sälja en stor del av sina värdepappersinnehav med stor förlust. Samtidigt tar den in nytt kapital för att stärka sin balansräkning.
SVB:s aktie föll tungt efter beskedet. På fredagen fortsätter bankens aktie att rasa i förhandeln, vid lunchtid i Finland har den gått ned ytterligare 46 procent.
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, liknar det vid händelseförloppet kring den krisdrabbade brittiska banken Northern Rock under finanskrisen.
– Då blir man orolig för globala banksystem, och tittar på var man kan få liknande problem i andra länder, säger han.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, poängterar att SVB är en liten bank i sammanhanget.
– Men det skapar ändå en stor oro för banksektorn, och spekulationer om det kan vara så att den här banken ska gå omkull och vilka följdverkningar det skulle kunna få, säger hon.

"Tydligt signalvärde"

Situationen har dessutom kommit i ett redan nervöst läge, med hög inflation och rädsla för ytterligare räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed.
Frida Bratt ser det som ett tydligt tecken på att tuffa tider nu är här.
– Det här är den första banken där man tydligt kan se hur den tar stryk av de här sämre tiderna. Det har ett tydligt signalvärde bara det.
Men börsfrossan till trots, varken Frida Bratt eller Andreas Håkansson tror att det är någon verklig fara för de nordiska bankerna. De är bättre positionerade än banker ute i Europa, uppger Håkansson. 

ANDRA LÄSER