Söderkulla skola måste flytta: "De mjuka värdena förlorade mot siffror"

Bildningsutskottet i Sibbo har beslutat att Söderkulla skola från och med nästa höst i fyra år ska verka i Sipoonlahden koulu.

Söderkulla skola har verkat i en barack i Söderkulla. Från och med nästa höst flyttar verksamheten för fyra år till Sipoonlahden koulu.
Niclas Lönnqvist
11.10.2019 09:29 UPPDATERAD 11.10.2019 13:03
Föräldrar till elever i Söderkulla skola hade hoppats på att skolan skulle ha kunnat fortsätta i den barack som kommunen hyr. Till Östnyland säger bildningsutskottets ordförande Antti Skogster (SFP) att han är besviken över beslutet.
– Jag gjorde ett motförslag om att beslutet skulle skjutas på. Vi ska ännu i år också ta beslut om var nya Söderkulla skola ska byggas och enligt mitt förslag skulle man bestämma om barackerna i samband med det. Men förslaget fick inget stöd, säger Skogster.
De ekonomiska frågorna vägde tungt. Hyran för baracken där skolan nu verkar ansågs för dyr. Man hänvisade också till argumenten om att det finns plats i Sipoonlahden koulu vars skolbyggnad är ny. Ordförande för Hem och skola i Söderkulla, Hanna Hörhammer, är besviken över beslutet.
– Det känns som om man inte alls beaktar de mjuka värdena. Det är siffror som styr. Tyvärr är beslutet ingen överraskning. Jag har haft på känn att de ekonomiska argumenten väger tyngre, men jag hade hoppats att föräldrarnas och personalens åsikter hade beaktats, säger Hörhammer.

Hur går ni vidare efter det här beslutet?

– Det viktigaste är att vi inte målar upp en alltför mörk och dyster bild för barnen. Vi har kanske ännu en chans att påverka fullmäktige, men vi måste nu samla krafterna och reda ut om det finns några alternativ. Men det ska medges att vi börjar vara utmattade och känslan av att vi jobbat för döva öron är påtaglig. Trots det, fortsätter kampen, säger Hörhammer.

ANDRA LÄSER