Dictators without borders …

Det är Putin som fört alla bakom ljuset: från George Bush, Tony Blair och Nicholas Sarkozy till Barack Obama. Alla har de ställt upp på möten i Kreml – i hopp om att kunna påverka Ryssland i demokratisk riktning. Världens ledare har gett Putin glans och legitimitet.

17.03.2022 05:59
Det gick ända till 1998 innan Rolling Stones första gången spelade i Ryssland. Fram till dess hade bandet inte varit önskvärt på grund av sitt rebelliska rykte. Tyvärr förstörde Rolling Stones sin för rockartister så viktiga credibility genom att ge en ny konsert 2015 och dessutom stå och posera på Röda torget, där Keith Richards i en Youtube-snutt hörs säga ”I really like it! Yes I do!”
Det må hur mycket som helst vara en anspelning på låten It’s only rock 'n roll, det var ändå smaklöst och aningslöst av gruppen att åka till Moskva och ge en konsert bara ett år efter Putins annektering av Krim.
De senaste dagarna har jag bekantat mig med en annan legend, världens bästa schackspelare Garri Kasparov, som i åratal varnat för Putin. Kasparov var politiskt aktiv i Ryssland i början av 2000-talet ända tills det blev för farligt och han måste fly till USA. Hans bok Winter is coming är kuslig läsning, trots vissa putslustigheter. Boken gavs ut 2015, så om Stones bevarat ens en gnutta av sin politiska 60-talsvakenhet hade de läst den och ställt in. Det Kasparov varnade för för sju år sedan är precis det som nu sker: en attack mot Ukraina. Till skillnad från Niinistö såg Kasparov Putins krigsansikte redan 1999 i samband med att Putin lät jämna Tjetjeniens huvudstad Groznyj med marken under det andra Tjetjenienkriget.

ANDRA LÄSER