Estland skärper sina coronarestriktioner

De nya coronafallen inom EU ökar för tillfället mest i Baltikum. Lettland har redan beslutat att stänga samhället för tre månader, nu inför också Estland skärpta restriktioner.

Estland inför nya coronarestriktioner från och med måndag.
Det estniska hälsovårdssystemet är nära katastrof och den estniska regeringen räknar med 500 personer med covid-19 på sjukhusen i slutet av oktober och 600 vid mitten av november om utvecklingen fortsätter som hittills. Incidensen, antalet smittade per 100 000 invånare är över 1 300 i Estland just nu.
Den estniska regeringen beslöt därför på torsdagen om nya coronarestriktioner. Restriktionerna gäller fram till den 10 januari så den som planerar att resa söderut över finska viken under jullovet måste beakta dem.
De nya estniska restriktionerna träder i kraft i två steg. Från och med måndagen blir munskydd obligatoriskt inomhus på kaféer och restauranger, på teatrar och konserter, på idrottsevenemang och i museer. Även i till exempel simhallar och på span krävs från och med nästa vecka munskydd.
Bara de som har bevis på en dubbel vaccinering eller på att de haft corona under de sex senaste månaderna har tillträde till allmänna utrymmen, ett negativt coronatest är inte längre nog för att till exempel gå på bio eller på teater.
Myndigheterna fäster också uppmärksamhet vid att den som vill besöka ett allmänt utrymme faktiskt har ett munskydd, helst ett medicinskt sådant. Scarfar, näsdukar, uppdragna kragar eller motsvarande duger inte som skydd, understryker den estniska regeringen.
Det är höstlov nästa vecka i de estniska skolorna så skärpta restriktioner inom skolvärlden träder i kraft först den första november. I skolorna gäller bland annat nya, strängare karantänsbestämmelser för elever som kommit i kontakt med covid-19.
I Estland har man också diskuterat möjligheterna att göra vaccination obligatoriskt för personer som jobbar i yrken med direkt kundkontakt. Ett sådant krav kommer inte att införas, däremot uppmanar regeringen till distansjobb i yrken där det är möjligt.
Däremot hotas, enligt tidningen Eesti Päeväleht, cirka 60 personer inom polisen och gränsbevakningen av uppsägning innan slutet av året om de inte går med på att låta vaccinera sig.
>> Kan jag resa fritt till Estland just nu? Just nu behövs ett intyg över en godtagbar covid-19-vaccinationsserie, genomgången coronavirussjukdom eller ett negativt coronatest. Här kan du läsa närmare vad som gäller

ANDRA LÄSER