Prinsessan Märtha Louise är bra på att vara onormal – nu föreläser hon om högkänslighet i Finland

Märtha Louise, prinsessa av Norge, genomled sin barndom och uppväxt med att känna sig annorlunda. I vuxen ålder fick hon förklaringen – hon är högkänslig.

Prinsessan Märtha Louise var vuxen nä rhon insåg att hon är högkänslig. I dag har hon lärt att bejaka sin högkänslighet

Som barn och tonåring rodnade prinsessan Märtha Louise ofta, hon svettades och var nervös om hon skulle uppträda inför publik, hon blev yr när hennes mamma, drottning Sonja svepte förbi i ett moln av parfymen Chanel 5 och hon var mån om att vara andra till lags.

Hästarna blev räddningen. Prinsessan Märtha Louise flydde till stallet och gjorde karriär som skicklig ryttare. Hon återvände till Norge och de kungliga plikterna när hon närmade sig 30-årsåldern, detta enligt ett avtal med fadern, kung Harald.

– Att mocka hästskit i stallet är fortfarande viktigt för mig. Då kan jag stänga av yttervärlden och processa det som hänt under dagen, berättar prinsessan Märtha Louise, nu på Finlandsbesök.

Livet som högkänslig är temat för boken Född sensitiv som prinsessan Märtha Louise gett ut tillsammans med sin kompanjon Elisabeth Noreng. De två förenas av att de är högkänsliga och säger att högkänslighet drabbar 15-20 procent av befolkningen och att symptomen är svåra att sätta namn på.

– Själv är jag känslig för ljus och lukt, Jag tar intryck av mycket och blir utmattad om jag är i stora folkmassor, säger Märtha Louise.

Prinsessan har också lätt för att gråta. I sin bok minns hon hur hon som barn blev upprörd när hennes lillebror, prins Haakon fick bannor, och hur hennes tårar började flöda.

– Varför gråter hon, undrade farfar, kung Olav.

– Det gör hon alltid, svarade fadern, dåvarande kronprins Harald.

Änglaskola

Prinsessan Märtha Louise väckte rabalder när hon 2007 grundade Änglaskolan och då offentligt berättade om sin andlighet och om att hon kunde se och prata med änglar.

"Folk trodde att jag var galen", skriver prinsessan Märtha Louise i sin bok.

I samma stycke noterar prinsessan att "Det är en belastning för min familj att jag arbetar med något som inte är allmänt accepterat."

Under vår intervju skrattar prinsessan hjärtligt när reaktionerna från 2007 kommer på tal.

– Jag har ingen aning om folk fortfarande tycker jag är tokig men jag störs inte om de tycker så. Det är inte fel om någon vågar vara bra på att inte vara normal.

– Jag tror inte att någon av oss är normal. Vi är alla ovanliga och unika.

Men vad säger dina föräldrar i dag, när du reser runt och marknadsför din högkänslighet?

– De tycker det är ok.

Under sina föreläsningsturnéer om högkänslighet har prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng mött dels människor som äntligen förstått varför de känt sig annorlunda, dels människor som kritiserat dem.

– Ju tryggare jag har blivit i mig själv, desto enklare har det blivit att möta kritiker, säger prinsessan Märtha Louise.

– Men det är klart att det är lättare att få kritik från någon utomstående än från en medlem av den egna familjen.

Framtiden då?

I vår går prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng skilda vägar och prinsessan återvänder till hästvärlden. Hon kommer att ingå i ett center som arbetar med hästsport och ryttare på alla stadier – från nybörjare till avancerade ryttare.

– Jag är tillbaka i sadeln. Men jag tror inte jag ska rida mer än en gång i veckan.

Prinsessan Märtha Louise

Prinsessan Märtha Louise föddes i Oslo 22 september 1971. Hon är kung Haralds och drottning Sonjas förstfödda, brodern Haakon föddes två år senare.

Märtha Louise gifte sig med Ari Behm 2002. Paret fick tre döttrar – Maud Angelica (2003), Leah Isadora (2005) och Emma Tallulah (2008). Äktenskapet upplöstes 2017.

I samband med äktenskapet avsade sig Märtha Louise titeln Hennes kungliga höghet samt apanaget.

Märtha Louise är utbildad fysioterapeut och rosenterapeut. Tillsammans med Elisabeth Nordeng driver hon sedan 2007 företaget Soulspring som bedriver undervisning, kurs- och föreläsningsverksamhet i bland annat healing och meditation. Soulspring, vars föregångare var den omdebatterade Änglaskolan, läggs ner i maj 2019.

Märtha Louise har gett ut flera böcker, bland dem barnböckerna Varför prinsar och prinsessor inte har krona på huvudet (2004), Möt din skyddsängel (2010) och Änglars hemligheter: änglars språk, natur och hur du öppnar dig för dem (2013).

Den nyaste boken heter Född sensitiv (Förlaget Egia) och är skriven i samarbete med Elisabeth Nordeng. Boken har nyligen utkommit på finska med titeln Herkäksi syntynyt (Otava).

Prinsessan Märtha Louise och Elisabet föreläser under sitt Finlandsbesök i Helsingfors universitets festsal 20.3. kl. 18-19.30 och i Logomo i Åbo 21.3. kl. 18-19.30.

ANDRA LÄSER