Alexander Stubb tävlar om att bli ordförande för EU-kommissionen – på flera språk

Finländska Alexander Stubb vill bli EU-kommissionens följande ordförande. På presskonferensen där han offentliggjorde sin kandidatur talade han fem språk och förde fram sina viktigaste målsättningar i tre punkter. En av dem handlar om att bemöta den växande populismen genom att, som han säger, lyssna till folks oro.

Alexander Stubb för fram vikten av en EU-kommission som förstår sig på utmaningar som exempelvis artificiell intelligens. 50-åriga Stubb har följdriktigt valt som en av sina sloganer i kampanjen för att bli spetskandidat och kommissionsordförande "lanserar följande generations Europa".
02.10.2018 17:25 UPPDATERAD 02.10.2018 20:50
– För mig är beslutet enkelt. Det handlar om värderingar. Jag tror att europeiska värderingar är under attack, utifrån den europeiska unionen, inifrån unionen och inom vår grupp, sade Alexander Stubb när han meddelade att han kandiderar för att bli den konservativa partigruppen EPP:s så kallade spetskandidat.
Den största gruppens spetskandidat blir, enligt systemet som infördes 2014, EU-kommissionens ordförande – och i det förra Europarlamentsvalet var EPP störst.
EPP röstar om sin kandidat på sin kongress i Helsingfors om en dryg månad.
Stubb är för tillfället vice ordförande för den europeiska investeringsbanken EIB. Han var Europaparlamentariker 2004–2008 och har i Finland varit finans-, utrikes- och statsminister.
EU-kommissionen är det verkställande organet i EU, och ses ofta som det mest betydelsefulla.

Tre huvudpunkter

Alexander Stubb offentliggjorde sin kandidatur i Strasbourg på tisdagseftermiddagen. Han inledde på tyska, talade franska, engelska, sade några ord på svenska och avslutade med att lära deltagarna i presskonferensen finska "kiitos".
Likaså på typiskt Stubb-vis presenterade han tre motiveringar till varför han vill bli kommissionsordförande.
Den första gäller just värderingarna. Han talar om mänskliga rättigheter, rättsstaten, jämlikhet, frihet och liberal demokrati som det som utgör fundamentet för unionen.
– I kampanjen kommer jag att göra det klart att vi inte kan ta det europeiska projektet vidare utan dem.
Värderingarna är, enligt honom, hotade inte enbart från USA, Kina eller Ryssland utan även från medlemsländer som Polen, Italien och Ungern.

Krama ihjäl?

Stubb talar också för att han vill se fler statschefer och regeringar som arbetar för Europa än emot, och slutligen – som en tredje punkt – berättar han att han under veckorna fram till att spetskandidaten väljs, tänker bemöta populism "men på ett pragmatiskt sätt".
Han lyfter fram erfarenheter från Finland, där Sannfinländarna togs med i regeringen 2015 då också Stubb satt in den, och ger det som ett exempel på hur man "kramar ihjäl populismen".
Han säger att det inte behöver vara ett recept som fungerar överallt, men säger att det enligt honom är viktigt att "lyssna på vad dessa människor har att säga".
– Det finns en legitim rädsla som folk har som har att göra med migration, teknologisk eller digital revolution eller framtiden för arbete. Det är rädslor som måste bemötas innan det är för sent.
På en fråga svarar Alexander Stubb att han vill se asylcenter längs unionens gränser, kombinerade med stärkt europeisk gränsbevakning. Han talar också för flyktingkvoter baserade på humanitära skäl.
När en italiensk journalist ber honom fördjupa synen på Italien, som Stubb nämner speciellt, säger Stubb att han är "rätt orolig över debatten i Italien just nu".
– Om vi börjar se ett betydande land som Italien, som alltid har funnits i hjärtat av Europa, glida ifrån, tror jag det kan bli en existentiell kris säger han och hänvisar till den populistiska regeringen i landet där främlingsfientliga Lega och den kontroversiella inrikesministern Salvini ingår.

Ny modell

Den nuvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker är den första som valdes genom spetskandidatmodellen, spitzenkandidat.
Alldeles självklar är den inte. Bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron hör till kritikerna som menar att den inte möjliggör för de mest erfarna politikerna, som exempelvis sittande ministrar, att ställa upp eftersom den också kräver en kandidatur i parlamentsvalet.
Alexander Stubb försvarar däremot systemet och menar att det är demokratisk sätt att ta fram kommissionens ordförande, och vill att partigrupperna och parlamentet ska hålla fast vid den "som överenskommet".
Stubb har nu tagit ledigt från sitt arbete i investeringsbanken och aviserar att han nu kommer att resa runt i Europa för att föra kampanj. Hans chanser anses ha förbättrats betydligt sedan fransmannen Michel Barnier, kommissionens brexit-förhandlare, nyligen meddelade att han inte ställer upp. Den enda motkandidaten nu är tyska Manfred Weber som förbundskansler Angela Merkel har meddelat sig stå bakom.
EPP:s nomineringstid går ut om två veckor. Europaparlamentsvalet hålls i maj, medan den nya kommissionen tillträder i november.

Alexander Stubb

Född 1968.
Familj: Hustrun Suzanne Innes-Stubb, dotter född 2001 och son 2004.
Parti: Samlingspartiet.
Vice vd för Europeiska investeringsbanken 2017–.
Riksdagsledamot 2011–17.
Finansminister 2015–2016.
Statsminister 2014–2015.
Europa- och utrikeshandelsminister 2011–2014.
Utrikesminister 2008–2011.
Europaparlamentariker 2004–2008.
Sakkunnig vid Finlands EU-representation i Bryssel 2003–2004.
Rådgivare för Europeiska kommissionens ordförande 2001–2003.
Utbildning: Filosofie doktor (PhD) i internationell politik, London School of Economics 1999.
Master of Arts (MA) i statsvetenskap, College of Europe, Brugge, 1995.
Student, Gymnasiet Lärkan, Helsingfors, 1988.
Hobbyer: Triathlon, skidåkning, golf, telemark och Twitter.
Språkkunskaper: Finska, svenska, engelska, franska och tyska.

ANDRA LÄSER