Sex och sånt är ute på en annorlunda skolturné

I onsdags åkte Yle Extrems program Sex och sånt ut på en skolturné för att tala om sex, sexualitet och identitetsfrågor med finlandssvenska niondeklassare. Eleverna kommer bland annat få uppleva en professionell dragshow.

Sex & sånts programledarduo Märta Westerlund och Malena Holmström är ute på en annorlunda skolturné i fem finlandssvenska högstadieskolor.
22.04.2022 10:00
Yle Extrems program Sex och sånt har testat det mesta. Det före detta radioprogrammet har i drygt 20 års tid svarat på unga lyssnares frågor om sex och samlevnad, ofta med hjälp av sexualrådgivare. Programmet har också gjorts som webb-tv i fem säsonger och under de senaste åren som podd på Arenan. Nu för tiden sänds gamla avsnitt av programmet i radio på lördagar, men den här veckan hade programmet också premiär för sin senaste skepnad: en skolturné med namnet Klimax.
Programledare under skolbesöken är Malena Holmström, som har lett programmet sedan 2016, och Märta Westerlund som slutade som programledare i Extrems morgonprogram i december i fjol. De träffar nior i Vasa, Kronoby, Grankulla, Karis och Borgå.
– Det ska bli kul att se hur de reagerar på vad vi säger och gör. Jag har höga tankar om publiken! Femton- och sextonåringar är så bra typer, säger Westerlund.
Showen är uppdelad i tre delar. Under den första timmen visas videomaterial från intervjuer med personer med olika bakgrund, könsidentiteter och sexuell läggning. I samband med intervjuerna kommer publiken kunna delta anonymt i diskussionsämnena som dyker upp. Under den andra delen av programmet kan eleverna gå runt mellan olika stationer som finns utplacerade i rummet. Extremprogramledaren Walter Fellman agerar dj under tiden, och en rökmaskin och färggranna ljus skapar en avslappnad stämning, berättar Westerlund och Holmström.
– Det ska kännas som en annorlunda miljö där man kan ta in allt i lugn och ro, säger Holmström.
– Och det ska märkas att vi kommer från Extrem, säger Westerlund.

Jättegenitalier

Vid två av stationerna står en jättepenis och jättevagina i frigolit. Där kan eleverna testa att trä på kondomer eller bekanta sig med slicklapp. Vid ett pokerbord kan man spela memory med bilder av genitalier, och Svenska Yle-kollegan Björn Karlsson har designat ett mobilspel som går ut på att man ska fånga så många rumpor som möjligt som dyker upp på telefonskärmen.
– Jag skrev i manuset att "nu ska vi slicka röv tillsammans" men då sa Märta att vi kanske inte ska formulera det så, säger Holmström och skrattar.
Programledarduon berättar att de ser fram emot att åka ut och lära känna den unga målgruppen. De tillstår att Extrem befinner sig i ett brytningsskede och att det redan i flera års tid har talats om att allt fler unga har slutat lyssna på radio.

Har ni funderat över om unga vet vad Sex och sånt är i dag?

– Om elevernas föräldrar diggade Extrem när de var unga kanske deras barn vet vem vi är, säger Westerlund skämtsamt.
Märta Westerlund är ny som programledare för Sex & sånt efter att hon slutade i Extrems morgonradioprogram i fjol. Malena Holmström har jobbat med programmet sedan 2016.
Under skolbesöken hoppas hon få en känsla av vem tonåringarna är och vad som intresserar dem. Extrem finns på Tiktok och Instagram där en stor del av kanalens publik spenderar mycket tid. Holmström och Westerlund ser det inte som något problem om Klimax är den första kontakt de finlandssvenska ungdomarna får med Sex och sånt. Huvudsaken är att showen känns intressant och relaterbar, säger de.
– Ett av våra stora mål under året är att ta oss ut ur vårt gråa bunkerliknande hus i Böle och träffa folk, säger Holmström.

Bjuder på dragshow

Det finns niondeklassare som har erfarenhet av sex och ofta läser på om identitetsfrågor på sociala medier, och de som knappt har ägnat ämnet en tanke. Det är en utmaning under skolbesöken, konstaterar programledarna.
– Egentligen borde man också åka ut och träffa dem som är ännu yngre, men då är det inte Extrems målgrupp längre, säger Westerlund, som påpekar att sexualfostran inte är något som endast berör personer som haft sex.
– Man borde börja redan i daghemsåldern, men det får Buu-klubben ta hand om, säger Holmström.
Till den tredje och sista delen av Klimax har Extrem bjudit in den professionella finländska dragartisten Betty Fvck som kommer leverera en tiominuters dragshow för eleverna.
– Den delen av showen handlar om könsuttryck. Jag vill inte avslöja mer än att alla kommer kunna vara med på ett hörn om de vill, säger Westerlund.

Sex & sånts skolturné Klimax

Ett evenemang av: Yle Extrem.
Programledare: Malena Holmström och Märta Westerlund.
Besöker: Borgaregatans skola i Vasa 20.4, Kronoby högstadium 21.4, Hagelstamska skolan i Grankulla 26.4, Karis svenska högstadium 27.4, Lyceiparkens skola i Borgå 28.4.
Dragshow: av den professionella dragartisten Betty Fvck.
DJ: Walt Miguel (Walter Fellman).
Ansvarig producent: Oliver Kivi.

Viktigt att repetera

Det ingår i finländska skolors läroplan att ordna sexualrådgivning i skolan, och organisationer som Luckan och Folkhälsan sysslar också med sexualfostran för finlandssvenska ungdomar. Westerlund hoppas att ämnena och diskussionerna som kommer fram under Sex och sånts skolturné inte är nya för deltagarna.
– Jag märker själv när vi har gått igenom vårt material att jag har lärt mig sjukt mycket genom att fundera på samma saker som jag har hört flera gånger om. Jag tror det är viktigt att man vänder och vrider på de här frågorna och att man inte är rädd för att inte kunna tillräckligt, säger hon.
Programledarna är noggranna med att inte åka ut och vifta med pekpinnar eller berätta vad som är rätt och fel när det gäller sex och identitetsfrågor. Det finns redan planer på att fortsätta åka ut till skolor under hösten.
Läs också: Malena och Janne bandade podd i sängen.

ANDRA LÄSER