Påven fördömer förtryckarregimer

Påve Franciskus fördömde i sitt traditionella tal på påskdagen "förtryckarregimer". Han manade världens ledare att inte sprida konflikter, samtidigt som spänningen stiger i Nordkorea och i Syrien.

Påve Franciskus håller sitt påsktal från en balkong i Peterskyrkan.
Påve Franciskus sade i sitt traditionella tal på påskdagen att det måste bli slut på "fasor och död" i Syrien. Han fördömde attacken mot en buss i Aleppo, som krävde över 100 människoliv.
– Gårdagens händelse var den senaste föraktliga attacken på flyende flyktingar, sade katolska kyrkans överhuvud inför tiotusentals åhörare på Petersplatsen i Rom.
Påven sade att Gud går bredvid dem som tvingas lämna sina hemländer till följd av väpnade konflikter, terrorattacker, svält och "förtryckarregimer". Han nämnde inga specifika regimer.

"Stoppa vapenhandeln"

Franciskus hoppades att Gud ska ge världens ledare "mod att förhindra konflikter att spridas och att stoppa vapenhandeln".
Talet följer på flera dagars upptrappat verbalt vapenskrammel mellan Nordkorea och USA.
I sitt traditionsenliga tal "Urbi et Orbi" ("Till staden och världen") uttryckte den 80-årige påven hopp om att Jesus egna uppoffringar kan bidra till att trösta civilbefolkningen i Syrien.
En plötslig störtskur drog fram över Rom, men passerade snabbt så att Franciskus kunde visa upp sig för folkmassorna i en öppen påvemobil efter morgonens mässa.

Höjd säkerhet

Tidigare under påsken har påven lyft fram situationen för invandrare, fattiga och andra utsatta. I en mässa i Peterskyrkan på lördagen påminde han om sorgen som fyllde Jesus mor Maria och Maria Magdalena när de gick till hans grav efter korsfästelsen. Samma sorg syns i ansiktet på många kvinnor i dag, sade han.
– I deras ansikten kan vi se speglingar av alla dem som på gatorna i våra städer känner smärtan av fattigdom, sorgen över exploatering och människohandel, sade han.
Säkerheten kring påven Franciskus har förstärkts i påskveckan, bland annat med anledning av lastbilsattacken i Stockholm.

Fakta: Vatikanens påskceremonier

Påsken är katolska kyrkans viktigaste högtid och för påvens del innehåller den en rad traditionsbundna ceremonier.
På skärtorsdagen ska påven enligt traditionen tvätta fötterna på tolv personer, en ritual till minne av hur Jesus sista måltid med lärjungarna. Påve Franciskus valde I år att tvätta fötterna på tolv dömda maffiamedlemmar i Palianofängelset söder om Rom.
På långfredagen ska påven delta i processionen runt Colosseum, Via Crucis – korsets väg, med ett träkors, som bärs av troende från hela världen. Senare hålls en påskvaka i Peterskyrkan.
På påskafton leder påven en mässa i Peterskyrkan. I år döpte påven elva personer, majoriteten vuxna som konverterat.
På påskdagen hålls en traditionell morgonmässa i Peterskyrkan, Senare håller påven talet "Urbi et Orbi" ("Till staden och världen"), som framförs från en balkong i Vatikanen inför tiotusentals åskådare på Petersplatsen. Det hålls två gånger per år – vid jul och påsk.
ANDRA LÄSER