HBL på Slush: Mannen som designade Iphonen tror stenhårt på Europa

Mannen som anses vara en av nutidens största innovatörer har slagit ner sina bopålar i Paris. Tony Fadell ser ingen orsak att återvända till USA.

Tony Fadell talade på Slush i Helsingfors.
Uppstartsfestivalen Slush kickade på onsdagen i gång med en ikon på scen. Tony Fadell berättar om sitt första besök i Finland, för ett trettiotal år sedan.
– Jag var 22 eller 23. Det fanns inget Internet och inga mobiltelefoner, så jag kände inte till vare sig Helsingfors eller Tammerfors och hade aldrig hört om Nokia.
Besöket visade sig oerhört intressant. Han fick ta del av en topphemlig demonstration av sms.
– Tänk det, jag såg textmeddelanden innan världen visste att de existerar.
Han berättar att han inte visste vad han skulle tro om den finska uppfinningen. Sedan visade det sig att både sms och Nokia blev globala fenomen. Efter det har Fadell själv varit med om att ta fram andra globala framgångar. Han är mest känd för att ha jobbat med Apples Ipod och den första Iphonen.

Tony Fadell

Föddes i mars 1969 i Michigan i USA. Flyttade ofta runt i ungdomen. Upptäckte datorer som 12-åring och jobbade som caddie på en golfklubb för att tjäna pengar till sin första Apple.
Studerade till dataingenjör och fick jobb på uppstartsföretaget General Magic i Kalifornien. Det här företaget finns inte längre men anses ha varit en pionjär inom mobila enheter.
Apple rekryterade Fadell 2001 för att jobba med Ipod-projektet. Samma år lanserades MP3-spelaren som blev en stor framgång.
När Steve Jobs beslöt att gå in i mobilsektorn utsåg han Fadell till ansvarig för projektet. Det gick inte att bygga in telefonens arkitektur i Ipoden, men när Fadell och hans kolleger i stället konstruerade en mobiltelefon med inbyggd Ipod uppstod Iphonen.
Fadell hade också sina meningsskiljaktigheter med Steve Jobs och 2010 lämnade Fadell Apple. Tillsammans med sin fru Danielle Lambert grundade han Nest Labs, vars syfte var att göra apparaterna i hemmet smartare.
Google köpte Nest i början av 2014 för 3,2 miljarder dollar. Fadell jobbade för Google i 1,5 år. Sedan flyttade han med familjen till Paris. Han investerar nu i andra bolag via sitt investeringsbolag Future Shape.
För en publik som i huvudsak består av entreprenörer och investerare berättar Fadell om sitt recept för att lyckas med en produkt.
– Det handlar om att förstå vad folk verkligen behöver, antingen nu eller inom kort. Man ska inte försöka imponera på andra ingenjörer eller vara ute i alldeles för god tid. Produkten måste tilltala både den rationella och den emotionella sidan hos folk. Folk ska både ha nytta av den och gilla den, förklarar han logiken med att smarttelefonerna har en massa funktioner som egentligen inte behövs.

Vill rädda världen

I dag investerar Tony Fadell i uppstartsföretag genom sitt bolag Future Shape. Han säger att han inte springer efter trender utan vill gå in när pengarna behövs som mest.
– Vi skrev en av de första checkarna till Impossible Foods. Det var 2014 när ingen brydde sig, men vi tyckte det var viktigt. Nu finns det säkert mellan 200 och 300 uppstartsföretag inom det området.
Han förklarar att han väljer sina investeringsobjekt genom att lyssna på entreprenörerna.
– Jag läser hela tiden och försöker vara uppdaterad. Om jag träffar någon som kan lära mig något nytt, och de lär sig något av mig, kan vi slå ihop våra hjärnor och nätverk.
Det lönar sig inte att kontakta honom med idéer om sociala plattformar. Han säger genast nej tack till allt med en koppling till metaverse. Han vill inte heller hjälpa entreprenörer som jobbar med att maxa försäljning, utan söker lösningar på stora problem.
– Vi söker sånt som fundamentalt hjälper planeten och människorna att må bättre.
Det kan till exempel vara energisparande fläktar i fabriker. Totalt har han investerat i 200 bolag. På senare tid har allt fler av dem haft sitt ursprung i Europa.
Fadell talar om en europeisk uppstartskultur som håller på att slå ut i full blom.
– Vår familj blev förtjust i Europa när vi bodde här i 8 månader. Vi började komma tillbaka och köpte en bostad i Paris. För fem sex år sedan märkte jag att saker började hända, och tänkte att det här är rätt ställe att vara på.
Han säger sig älska livet i Europa.
– Vi kommer inte att flytta tillbaka till USA.

Ny produkt i gammalt format

När folk frågar var Europas Apple eller Google finns, hävdar Tony Fadell att de är i antågande.
– Det finns utbildade förmågor i Europa och en stor öppenhet.
Slushs viktigaste funktion är att sammanföra investerare med entreprenörer. Men för den som talar på stora scener är det ett bra tillfälle att lansera nya produkter och tankar inför en mottaglig publik.
Tony Fadell avslöjar att han använt pandemitiden till ett helt eget projekt. Men han gräver inte fram någon ny gadget ur jeansfickan.
– Jag insåg plötsligt att jag är den gamla typen i de här sammanhangen. Förut var jag alltid den unga. Jag förstod att jag inte skulle vara här om jag inte fått hjälp av mer erfarna personer.
Många av dem är redan döda, så han kan inte tacka dem. Däremot vill han fortsätta traditionen och dela sina egna erfarenheter. Han vill göra det så effektivt som möjligt – det handlar om allt från hur han tänker om design till hur man väljer rätt jurister och bygger styrelse.
Den här informationen förpackas i en bok som kommer ut i maj nästa år.
– Jag trodde det skulle vara lätt att skriva en bok. Men det var mycket svårare än att bygga produkter.
ANDRA LÄSER