Ukraina återintar staden Cherson

Ukrainska styrkor har återintagit staden Cherson efter den ryska militärens återtåg. Ukrainas flagga vajar åter i stadens centrum och intåget ses som "en viktig seger".

Avspärrning vid det beskjutna bostadshuset på fredagsmorgonen.
TT
11.11.2022 16:29 UPPDATERAD 11.11.2022 18:01
Uppgifter om läget i staden är sporadiska, men Ukrainas framgång är en viktig vändpunkt i det ryska invasionskriget.
Ukraina har varit försiktig med att låta trupper ta sig in i staden, nära floden Dnepr. President Volodymyr Zelenskyj varnade för att rysk armé kunde ha gillrat fällor, försåtsminerat eller lämnat krypskyttar kvar i byggnader varifrån boende tvångsförflyttats.
Men nyhetsbyrån AFP rapporterar att de första ukrainska soldaterna marscherat in i staden. Uppgifterna bekräftas av BBC och ytterligare västerländska medieorganisationer.
Ryssland sade samtidigt att samtliga styrkor lämnat Cherson.
Bilder finns från den viktiga bron Antonoskij som delvis har kollapsat. Det är fortfarande osäkert om bron är förstörd och vem som i så fall ligger bakom kollapsen.

Stor bro förstörd

Under den ryska reträtten har en av få vägar över floden Dnepr kapats. Antonivskyj-bron, som utgör den huvudsakliga leden från Cherson över floden österut, har förstörts.
Vägbanan på bron slutar i en omkring tio meter bred klyfta.
Bron har tidigare varit föremål för beskjutning som bägge parter har beskyllt varandra för. Nästa bro över Dnepr ligger omkring sju mil från Cherson. En fortsatt ukrainsk offensiv längre österut än Cherson ställs därmed inför ett första stort hinder.
Ryssland säger sig ha fullföljt den utropade reträtten. Enligt det ryska försvarsministeriet har det skett utan några större bekymmer och helt utan förluster av manskap eller materiel. Mycket tyder på att det inte stämmer.

Skadade sägs lämnas

Från andra håll rapporteras tvärtom att reträtten har urartat i ett slags kaos, där ryska soldater har bytt uniformer mot civila kläder och Ukraina aktivt har beskjutit retirerande styrkor. Vissa skadade uppges till och med bli kvarlämnade på andra sidan floden.
I Moskva hävdas det samtidigt att Cherson är och förblir ryskt.
– Detta är den ryska federationens subjekt, den statusen bestäms av och har befästs i lag. Det har inte förändrats och det kan inte förändras, säger Peskov vid en presskonferens, enligt bland andra nyhetsbyråerna AFP och Interfax.

ANDRA LÄSER