Raseborg och Vanda flyttar fram sina sommarteatrar med ett år

Det spelas ingen sommarteater vid vare sig Raseborgs slottsruin eller Gamla kvarnen i Vanda i sommar.

10.04.2020 20:31 UPPDATERAD 11.04.2020 20:27
Peter Pan flyger vidare och landar i Västnyland först nästa sommar. Styrelsen för Västnyländska ungdomsringen bestämde tidigare i veckan att man prioriterar hälsan och flyttar Raseborg sommarteaters produktion av Peter Pan till 2021. Man vill inte ta några risker och samla hundratals frivilliga, det konstnärliga teamet och närmare 10 000 åskådare till samma plats i sommar.
Det är första gången som Raseborgs sommarteater ställer in en föreställning sedan man startade den regelbundna verksamheten 1971.
Vanda teaterförening hade planerat att sätta upp pjäsen Den fula ankungen och premiären var inprickad till den 1 juni. Då föreningen följer de rådande rekommendationerna om att sätta all föreningsverksamhet på is fram till den sista maj blir det omöjligt att på nolltid svänga ihop en pjäs, så alla föreställningar är uppskjutna med ett år. Men teaterentusiasterna låter lite hemlighetsfullt förstå att man planerar något annat roligt inför sommaren.
Postbackens sommarteater i Borgå fortsätter med sina teaterövningar på distans. Man hoppas att restriktionerna snart ska lätta så att övningarna kan ske på plats och att spelsäsongen kan förvekligas som planerat, eller något förskjutet.
I Lovisa kommer Östra Nylands ungdomsförbund att ställning till sommarens program på Lurens på sitt möte nästa vecka.

ANDRA LÄSER